Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> PHP Klasy
topcio
post 12.02.2018, 21:46:45
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 111
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witajcie, mam pytanko, może banalne ale nie mogę sobie poradzić.

Mam dwie Klasy

Users.class.php
test.class.php

Budując funkcję w klasie test muszę odnieść się do klasy Users, ale wpisując
$Users->funkcja()
nie działa to poprawnie, czy w klasie test muszę includować plik Users czy jest na to jakieś inne rozwiązanie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Crash89
post 12.02.2018, 21:53:21
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 152
Pomógł: 7
Dołączył: 3.04.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(topcio @ 12.02.2018, 21:46:45 ) *
Witajcie, mam pytanko, może banalne ale nie mogę sobie poradzić.

Mam dwie Klasy

Users.class.php
test.class.php

Budując funkcję w klasie test muszę odnieść się do klasy Users, ale wpisując
$Users->funkcja()
nie działa to poprawnie, czy w klasie test muszę includować plik Users czy jest na to jakieś inne rozwiązanie.


Tak, przed utworzeniem instancji klasy Users możesz wpisać: include('Users.class.php'); lub require.

Ten post edytował Crash89 12.02.2018, 21:53:49
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 12.02.2018, 21:54:25
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 111
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki wielkie. Zrobione
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 12.02.2018, 22:00:22
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 905
Pomógł: 830
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A poza tym nie nazywaj plików .class.php tylko poczytaj o Composer i PSR.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 12.02.2018, 22:32:21
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 111
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chyba jeszcze za mało umiem, by się od tak tym zająć. Czytałem ale chyba najpierw musiałbym zapoznać się z json, a potem dopiero z tym.
Nie rozumiem tylko co jest nie tak w nazwie pliku? Chodzi o to by nie dawać po kropce napisu class ?
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 12.02.2018, 22:39:05
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 905
Pomógł: 830
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A co ma json do psr? Class dodawalo się za czasów php4 i początków v5.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 12.02.2018, 22:43:26
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 111
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem co ma do PSR ale rzuciło się w oczy czytając o Composer
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 12.02.2018, 22:58:49
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 905
Pomógł: 830
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Composer używasz głównie z wiersza poleceń i sam aplikuje zmiany. Ale w obecnych czasach json i tak wypadalo by znać zwłaszcza że to nie jest fizyka kwantowa tylko banalny sposób zapisu danych.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.08.2018 - 16:33