Jak stworzyć poprawnie funkcje w php aby odczytać je poprzez Ajax?, [ajax][php][mysql] |
Jak stworzyć poprawnie funkcje w php aby odczytać je poprzez Ajax?, [ajax][php][mysql] |
21.04.2022, 19:51:05
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2022 Ostrzeżenie: (0%) |
Witam serdecznie.
Jestem aktualnie na etapie tworzenia "szukajki" poprzez ajax. O tle o ile udało mi się zbudować całe wyszukiwanie na dwóch plikach: szukaj.php oraz funkcje.php i działa to odpowiednio to chciałbym się zorientować jak wrzucić moje zapytanie do funkcji. Oto kawałek kodu:
oraz:
Powyższy kod jak widać próbowałem wrzucić w:
Ale niestety nie działa. Jeśli powyższy kod checkuser usunę oraz zastąpię kod takim:
To wszystko działa. Funkcja jest mi to potrzebna do tego aby nie trzymać każdej funkcji w osobnym pliku .php Pozdrawiam Ten post edytował Karmazyner 21.04.2022, 19:51:58 |
|
|
21.04.2022, 20:52:34
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 70 Dołączył: 15.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) |
Taki zapis to deklaracja:
Żeby to zadziałało tak jak chcesz, to musisz w tym samym pliku PHP jeszcze wywołać tą Twoją funkcję. Czyli po zamknięciu klamry, w nowej linii, wpisz po prostu to:
A dodatkowo: wrzuć walidację dla bo prosisz się o problemy. |
|
|
22.04.2022, 11:50:02
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2022 Ostrzeżenie: (0%) |
Taki zapis to deklaracja:
Żeby to zadziałało tak jak chcesz, to musisz w tym samym pliku PHP jeszcze wywołać tą Twoją funkcję. Czyli po zamknięciu klamry, w nowej linii, wpisz po prostu to:
Dziękuje, to działa, ale spotkałem następny problem. Przykładowo posiadam plik funkcje.php z zawartością:
I generalnie ze strony ajax wszystko jest w porządku bo odwołuje się do funkcja1() i ją wyświetla nie patrząc na funkcje2(). Tylko czy w tym samym pliku mogę trzymać funkcje które będę używał w innym pliku php? tzn:
Bo na ten moment wywala mi zarówno funkcja1() oraz funkcja2(). Domyślam się że chodzi o wywołanie " funkcja1(); " po zamkniętej klamrze, dlatego wywala dwa zapytania, a chciałbym tylko aby pokazywało funkcja2() w tym php. Bo chciałbym mieć parę równych odwołań w ajaxie w innym pliku php do różnych funkcje.php oraz parę funkcji bezpośrednio w innym pliku php do których odwoływał bym się do funkcje.php Da radę to jakoś pogodzić czy trzeba rozdzielać wszystko na osobne pliki? Ten post edytował Karmazyner 22.04.2022, 12:15:53 |
|
|
22.04.2022, 12:21:57
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 523 Pomógł: 6309 Dołączył: 27.12.2004 |
Funkcje.php to plik ktory zawiera funkcje. NIe mozesz do niego slac ajaxa. Ajax masz slac do plik1.php, plik2.php i odpowiednoi w plik1 odplasz funkcje1 a w plik2 funkcje2 czy jak ty tam se te pliki nazwiesz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.11.2024 - 20:22 |