[Symfony][SF][SF6] DataFixtures, Problem z nowym podejściem w czasie migracji z SF 4.4 na SF 6.4 |
[Symfony][SF][SF6] DataFixtures, Problem z nowym podejściem w czasie migracji z SF 4.4 na SF 6.4 |
6.02.2024, 22:43:45
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) |
Zacząłem migrować swój projekt z SF 4.4 na SF 6.4.
Mam problem z DataFixtures. Korzystam z poniższego rozdziału z dokumentacji: https://symfony.com/bundles/DoctrineFixture...rent/index.html Wykonując polecenie z konsoli: php bin/console doctrine:fixtures:load --group=group0 --group=group1 Dostaję komunikat: C:\xampp\htdocs\ligatyperow3>php bin/console doctrine:fixtures:load --group=group0 --group=group1 Careful, database "ligatyperow3" will be purged. Do you want to continue? (yes/no) [no]: > yes > purging database > loading App\DataFixtures\CommentsFixtures In ReferenceRepository.php line 226: Reference to "season-Wiosna 2018" does not exist doctrine:fixtures:load [--append] [--group GROUP] [--em EM] [--purger PURGER] [--purge-exclusions PURGE-EXCLUSIONS] [--purge-with-truncate] Poniżej wklejam dwie Entity powiązane relacją ze sobą. Comment -> Season (wiele do jednego, a więc W Sezonie może być wiele komentarzy).
|
|
|
7.02.2024, 09:07:03
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) |
FixtureGroupInterface pozwala załadować niektóre klasy zamiast wszystkich (ale nie pilnuje kolejności - i tu wpadł Twój przypadek)
do sterowania kolejnością służa te: DependentFixtureInterface - pozwala upewnić się, że najpierw zostaną wczytane klasy zależne OrderedFixtureInterface - pozwala ręcznie sterować kolejnością skoro jedna fixtura wymaga drugiej to obydwie powinny należeć do tej samej group, a ta, która ma zależnośc powinna dodatkowo implementować DependentFixtureInterface z metodą
|
|
|
7.02.2024, 20:39:47
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) |
OK. Użyłem OrderedFixtureInterface bo miałem już tak w poprzedniej wersji projektu.
Nie wiedziałem że mogę teraz również z tego skorzystać, myślałem że teraz jest trochę inne podejście bo na stronie Symfony , tutaj: https://symfony.com/bundles/DoctrineFixture...rent/index.html nie było o tym słowa. Ale w sumie jednak powinienem czytać dokumantację samej wtyczki. |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.11.2024 - 18:35 |