Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
.radex
post 27.06.2008, 14:51:54
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 657
Pomógł: 125
Dołączył: 29.04.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z Kohaną nie ma takiego problemu, jeśli zna się już trochę Code Ignitera. Cała reszta to dokumentacja.


--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 27.06.2008, 15:04:22
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


pytanie w celu szkoleniowym: jak się normalnie używa obiektu view?

---
Mnie osobiście nie interesuje poznawanie idealnej struktury FW i używanie FW jako materiału szkoleniowego. Ja mam robotę do wykonania, nie jestem na studiach i nie przygotowuje się do zaliczenia winksmiley.jpg To też jedna ze składowych wyboru FW dla siebie: POTRZEBY.

ps. uzupełnienie wykresu:
http://www.google.com/trends?q=Kohana%2C+S...=all&sort=1

Ten post edytował normanos 27.06.2008, 15:05:04


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 27.06.2008, 15:08:05
Post #23





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 463
Pomógł: 137
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Gorzów Wlkp.




No ok, nie jest to FW dla wszystkich. Piszesz, że najszybciej kodujesz w Kohanej i że szybciej się nie da. To nie do końca jest prawda. W Symfony możesz w 15 minut zbudować model, wygenerować podstawowy backend i masz naprawdę mocne podstawy do rozwoju. Ja się ciągle uczę SF, ale już teraz znając ograniczenia - generuję co się da, a potem tylko przestawiam co nieco w widoku, ewentualnie dodam komponent lub partiala i wszystko śmiga. Wielojęzykowość? Praktycznie do dodania na każdym etapie projektu, więc nie trzeba sobie nią głowy specjalnie zawracać. kolejna rzecz - analiza żądania - jest web_debug, który pokazuje wydajność, cache, ilość zapytań do bazy (i ich treść). Widok - poza standardem - w SF są sloty, które zapewniają maks elastyczności przy wypełnianiu layoutu - zdefiniowany slot w jednym miejscu szablonu, można w każdej chwili dynamicznie zastąpić innym kodem. Kodując w SF czuję, że framework daje mi wsparcie prawie we wszystkim. To, ze nie zawsze jest ono doskonałe? Coż, takie jest życie smile.gif

Pozdrawiam.

--edit
Normalnie? Proszę
  1. <?php
  2. $view=new View('file');
  3. $view->zmienna='ble';
  4. if(!$costam)
  5. {
  6. $view->setFile('inny_plik'); // tej metody nie ma w Kohanej, co jest skandalem!
  7. }
  8. // itp.
  9. ?>


W Kohanej

  1. <?php
  2. $view=new View('file');
  3. $view->zmienna='ble';
  4. if(!$costam)
  5. {
  6. $view2=new View('inny_plik');
  7. }
  8. // albo przepiszemy zmienne z obiektu $view do $view2, albo ustawimy je od nowa...
  9. i to jest rozs&#261;dne?
  10.  
  11. // itp.
  12. ?>


Jasne, że da się to obejść wypełniając obiekt na końcu, ale czy naprawde cięzko było dać jakiś obiekt VarHoldera? To nie jest bzdura, to powoduje, że FW staje się kulą u nogi

Pozdrwiam.


--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 27.06.2008, 15:32:11
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mnie nie musisz ewangelizować, jestem twardym elektoratem niesamowicie zadowolonym ze 'swojego' FW. Żaden inny nie daje mi takiej swobody działania, nie każe mi uzywać ORM, konfigurować w xml, bawić się cli, robić miliona plików konfiguracyjnych itd. winksmiley.jpg Sf NIE jest dla mnie i tyle. Koniec. Kropka winksmiley.jpg Dobrze Ci się pisze? Świetnie! I to jest clue dyskusji "jaki FW?" winksmiley.jpg

Chyba Cie nie zrozumiałem. Chcesz zastąpić widok innym?

  1. <?php
  2. $view=new View('file');
  3. $view->zmienna='ble';
  4. if(!$costam)
  5. {
  6. $view->set_filename('inny_plik');
  7. }
  8. ?>

kulą u nogi? mocna przesada, jeszcze na taki problem nie natrafiłem winksmiley.jpg

Ten post edytował normanos 27.06.2008, 15:33:11


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 27.06.2008, 15:41:09
Post #25





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 463
Pomógł: 137
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Gorzów Wlkp.




Aż zainstalowałem, żeby sprawdzić
Cytat
Fatal error: Call to undefined method View::set_filename() in /usr/local/apache2/htdocs/kohana/application/controllers/welcome.php on line 15


Cytat
Array
(
[0] => factory
[1] => __construct
[2] => set
[3] => bind
[4] => set_global
[5] => __set
[6] => __get
[7] => __toString
[8] => render
)

Wiem, że to już nudne smile.gif


--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 27.06.2008, 15:42:24
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


SOA#1 może nie ma tej metody w poprzedniej wersji? nie wiem, nie grzebie w archiwum winksmiley.jpg

http://trac.kohanaphp.com/browser/trunk/sy...raries/View.php

Ten post edytował normanos 27.06.2008, 15:43:35


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 27.06.2008, 15:48:25
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiecie co, wydaje mi się, że takie bzdeciki nie koniecznie ważą o przydatności frameworka - zwykłe czepianie się.
  1. <?php
  2. $view=new ProjectView('file');
  3. $view->zmienna='ble';
  4. if(!$costam)
  5. {
  6. $view->setFile('inny_plik'); // tej metody nie ma w Kohanej, co jest skandalem!
  7. // teraz już jest!
  8. }
  9. // itp.
  10. ?>

O frameworku decyduje jego architektura, a także podatność na modyfikacje. Więc to nie jest miejsce na kłótnie, czy dana metoda jest, czy jej nie ma.

Ten post edytował LBO 27.06.2008, 15:48:54
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 27.06.2008, 16:06:09
Post #28





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 463
Pomógł: 137
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Gorzów Wlkp.




@normanos - też tak myślałem, ale mam stable, ze strony http://kohanaphp.com/download.html i tej metody nie ma.
@LBO - ale to istotne jest, bo owszem, rozszerzać sobie można, ale pewne rzeczy są tak oczywiste, że ich brak poważnie potrafi zniechęcić, na starcie.
Ale racja - nie ma co dyskutować nad zaginiona metodą smile.gif

Pozdrawiam.


--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 27.06.2008, 16:17:50
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może komuś ta informacja się przyda:

numeracja w Kohanie oznacza tyle, że:

2.x - wersje pełne gdzie mogą zachodzić istotne zmiany w API
2.1.x - tylko poprawki pełnej wersji

tym sposobem obecnie do pobrania jest 2.1.2 czyli poprawiona wersja 2.1 z lutego br.
a 2.2 SVN przez tyle miesięcy zdążyło się zmienić trochę rzeczy.

Dokumentacja jest zawsze do ostatniej stabilnej wersji.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 27.06.2008, 17:08:59
Post #30





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




A ja się wstawię za ZF. Jak już zostało to wspomniane, nie jest to framework pełną gębą, a zbiór luźno powiązanych klas. I dlatego właśnie ZF jest, moim zdaniem, bardzo dobrym frameworkiem (nie piszę najlepszym, bo zaraz zacznie się dyskusja masło vs margaryna). Korzystasz tylko z tego, co jest Ci w danym momencie potrzebne. Frameworka tego zacząłem używać dopiero od wersji 1.5 i od razu rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy - Zend_Layout i Zend_Form. Na szczęście nie miałem przyjemności pracować na starszych wersjach, więc nie wiem dokładnie ile ZF zyskał na dodaniu tych funkcjonalności. Niemniej jednak są to dwa bardzo duże ułatwienia dla programisty (oczywiście wymagają one poświęcenia trochę czasu na zrozumienie).


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 27.06.2008, 20:43:33
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@batman, nikt nigdzie ni napisał, że ZF to szajs. Większość modułów jest bardzo przydatnych - tylko z doświadczenia wiem, że te jego MVC o kant dupy można potłuc. To co dostaję out-of-box w innych frameworkach tutaj sam muszę sobie stworzyć.
I ta dowolność - może i fajna sprawa, ale co oglądam projekt oparty o ZF to zupełnie inaczej wygląda. Przykład: w jednym proj. konfiguracja ładowana z osobnych pików, w innym z jednego dużego, a w jeszcze innym wszystko ustawiane w bootstrapie. I nie zawsze to jest podyktowane jakimiś względami, czy to szybkości, czy (sic!) czytelności.
Wolę jak framework załatwia za mnie sprawę - obym tylko wiedział jak to jest przeprowadzane (czyli źródełka panowie) i tak w Agavi konfiguracja odbywa się rzez logicznie rozdzielone pliki XML (z dodanymi XSD, więc podpowiadanie składni jak najbardziej dostępne) i cachowane do kodu PHP.

Wiem, że to drobny wycinek tego co frameworki oferują, ale reprezentatywny.

Stawianie czegoś w ZF to Ból, bo generalnie trzeba dopiero frameworka sobie napisać. Natomiast używanie poszczególnych komponentów - jak najbardziej tak.

Pozdrawiam, Alan

Ten post edytował LBO 27.06.2008, 20:44:03
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 27.06.2008, 20:51:08
Post #32





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




W ramach nauki ZF postanowiłem napisać spory projekt. Muszę przyznać Ci rację, że możliwość napisania tego samego na kilka sposób jest raczej irytująca niż pomocna. Mam jednak takie dziwne wrażenie, że ZF pisany był pod kątem jakiegoś IDE, a raczej RAD i stąd taka dowolność.
Jak na razie wygodnie mi się na ZF pracuje (uczy).


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 27.06.2008, 21:08:25
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Problem w tym, że developerzy ZF wzięli sobie za bardzo do serca, tą dowolność, więc wszelkie prośby o pewien standard, usystematyzowanie są wyrzucane do kosza.
Widziałem kiedyś propozycje Zend_Application (albo Zend_Bootstrap), w którym faktycznie, by cos takiego było i... cisza.

Jako kolejny przykład podam wzorzec filter chain , którego w ZF pełnią funkcję pluginy frontcontrollera. Szlak mnie trafia jak widzę cała masę pluginów konfigurowanych (co jest standardem przekazanym przez manuala) w bootstrapie. Chciałem mieć pewnego razu dynamiczne ich ładowanie, więć napisałem własny plugin do ładowania pluginów z konfigu i? Nie dało rady - nie pamietam co dokłdnie to było, ale coś ze złym indeksowaniem filtrów w wewnętrznej tablicy frontcontrollera (były dodawane jak chciały, co utrudniało sprawę). Zgłosiłem to nawet w tracku, ale odłożyli to na później, bo nie wiedza jak to naprawić smile.gif Nie wspominam, o predefiniowanych pluginach np. do Layoutu, ale też coś nie tak, jeden na 100-nym indeksie, drugi 99-tym, a inny na 1000-nym smile.gif
Generalnie w pewnym momencie zrobiła się padaka.

Pozdrawiam, Alan.

Ten post edytował LBO 27.06.2008, 21:10:48
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 27.06.2008, 22:35:09
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak na prawdę ZF powinien się nazywać ZEND COMPONENTS winksmiley.jpg dobrze, że te klasy bardzo milutko się integrują z Kohanką winksmiley.jpg


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 27.06.2008, 22:47:13
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


normanos: większość rzeczy milutko się integruje z ZF, tutaj wielki plus dla developerów.
Go to the top of the page
+Quote Post
Lk_hc
post 29.06.2008, 22:06:35
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 1
Dołączył: 12.06.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Symfony ściągnąłem i próbuje wystartować, ale z tego co piszecie to do nauki projektowania aplikacji dobry mógłby być ZF, ponieważ nie narzuca z góry ustalonego schematu/filozofii programowania i można sobie ją wyrobić samemu...
Go to the top of the page
+Quote Post
.radex
post 29.06.2008, 22:10:34
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 657
Pomógł: 125
Dołączył: 29.04.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Lk_hc @ 29.06.2008, 23:06:35 ) *
nie narzuca z góry ustalonego schematu/filozofii programowania i można sobie ją wyrobić samemu...


I w tym może być problem. Można sobie wyrobić bardzo zły sposób programowania, a potem propagować go na niekorzyść innych.


--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 29.06.2008, 22:16:59
Post #38





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Cytat
I w tym może być problem. Można sobie wyrobić bardzo zły sposób programowania, a potem propagować go na niekorzyść innych.
Niekoniecznie. ZF daje sporą dowolność programiście, ale nie tak dużą, by tworzyć śmietnik. Osobiście bardzo mi odpowiada to, że nie muszę sztywno się trzymać reguł przechowywania plików.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 30.06.2008, 12:07:46
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


CI zrobił dużo złego w tym temacie bo nawet w manualu i tutorialach propagowali takie piekne rozwiązania jak pobieranie danych w C (do dzisiaj znam osoby, które mają tylko C i V winksmiley.jpg ) lub mieszanie widoku i modelu w kontrolerze tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 30.06.2008, 12:20:25
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie CI, a RoR...
Tam kontrolery/akcje moga siegać kilkuset linijek smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

40 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 13:55