Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Wprowadzenie do MVC [hawk]
hawk
post 3.11.2004, 11:42:32
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 521
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2003
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moja wina, moja wielka skrzynka wina...

Przetłumaczonego manuala w pdf nie można ściągnąć, bo nie ma linka w ez. Pewnie nie został wygenerowany. Link który dawał scanner wyżej w tym wątku też nie działa. Więc stan jest taki że tego pdf nie ma. Ja nie mam u siebie przetłumaczonych źródeł więc nie mogę sam wygenerować.

Pozostaje ci tylko wersja angielska.

PS Przetłumaczony manual w ez w wersji HTML też jest śmieszny: wstęp znalazł się na końcu blink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
matid
post 3.11.2004, 19:22:36
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 362
Pomógł: 0
Dołączył: 18.02.2004
Skąd: Knurów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(hawk @ 2004-11-02 10:15:44)
To ja się zastanawiam, jak taka akcja ma się uruchamiać, jeżeli nie ma w tym momencie żadnego kontrolera. Sama z siebie się zainicjuje i uruchomi? Chyba że mówimy teraz o nie związanych ze sobą skryptach rozrzuconych po katalogach - wtedy Apache robi za kontroler.

Nie mówię tutaj tylko o zastosowaniu MVC w php tylko ogólnie w programowaniu.

Uruchamianiem akcji zajmuje się Sterownik (z angielskiego chyba dispatcher) a nie Kontroler. To są dwa zupełnie różne pojęcia i Sterownik nie ma nic wspólnego z MVC.
Go to the top of the page
+Quote Post
hawk
post 4.11.2004, 09:26:31
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 521
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2003
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Rotfl.

Właśnie napisałeś że uruchamianie akcji nie ma nic wspólnego z MVC.

Możesz napisać trochę więcej o różnicach między sterownikiem a kontrolerem?
Go to the top of the page
+Quote Post
matid
post 4.11.2004, 21:49:43
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 362
Pomógł: 0
Dołączył: 18.02.2004
Skąd: Knurów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kontroler ma za zadanie modyfikować model. Jeśli prosimy o coś kontroler, to dlatego, że coś się odwołuje do modelu w sposób wymagający nad nim kontroli.

Sterownik ma za zadnie wywoływać odpowiednie akcje na podstawie danych otrzymanych od użytkownika.

MVC nie przewiduje takiego czegoś jak Sterownik, tzn. nie jest to intergralną częścią MVC. Tak samo jak nie jest nią uruchamianie akcji.

MVC można często uprościć do tylko 2 warstw, mianowicie następuje do połączenia Modelu z Kontrolerem i w tedy aplikacja, która chce zmodyfikować model odwołuje się bezpośrednio do niego.
Go to the top of the page
+Quote Post
hawk
post 5.11.2004, 09:12:31
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 521
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2003
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(matid @ 2004-11-04 21:49:43)
Kontroler ma za zadanie modyfikować model. Jeśli prosimy o coś kontroler, to dlatego, że coś się odwołuje do modelu w sposób wymagający nad nim kontroli.

Bzdura. Jak można "kontrolować" model? Kontrolować to można przepływem sterowania itd. Pomijając nieścisłości językowe, możesz napisać, w jaki sposób kontroler modyfikuje model? Zaczyna mnie to interesować winksmiley.jpg.

BTW, "odwoływanie się do modelu w sposób wymagający nad nim kontroli" biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Leezard
post 10.03.2005, 11:16:47
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2004
Skąd: Uć

Ostrzeżenie: (0%)
-----


witam

zaczynam sie zapoznawac z frameworkiem Mojavi 2.0 ,w zwiazku z tym mam pytanie: jesli mam funkcjonalnosc edytowania danych uzytkownika, to jak to powinno byc zgodnie z MVC rozwiazane. Ja to widze tak i prosze o korekte myslenia biggrin.gif

1. podczas pokazywania wypelnionego formularza zmiany w akcji nie robie nic poza wywolaniem odpowiedniego widoku, w ktorym tworze instancje modelu, pobieram za jego pomoca dane z bazy i wyswietlam
2. po wyslaniu danych przez POST wywoluje w akcji metode execute() ktora zapisuje dane w bazie, i dopiero prechodze do odpowiedniego widoku, tworze instancje modelu, pobieram dane i wysiwetlam

Czy pobranie danych z bazy nie jest elementem Logiki Biznesowej? Bo w koncu operuje to w jakis sposob na bazie danych. Czy poprawne jest pobieranie danych w widoku, czy powinny one zostac pobrane w akcji i poprzez obiekt request dopiero przekazane do widoku, ktory pobierze je z requesta i wyswietli?

z gory dizeki z a odpowiedz
pozdrawiam


--------------------
Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
Go to the top of the page
+Quote Post
dag
post 10.03.2005, 12:12:27
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 0
Dołączył: 24.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pobierasz czy zapisujesz dane powinienes to robic poprzez MODEL. To on komunikuje sie z danymi (baza danych, itp.).

np.
widok -> model -> db
akcja -> model -> db

Ten post edytował dag 10.03.2005, 12:13:05


--------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Leezard
post 10.03.2005, 13:06:37
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2004
Skąd: Uć

Ostrzeżenie: (0%)
-----


to wiem,
czyli w momencie jesli zadanie uzytkownika nie musi wprowadzac zmian w bazie danych, wtedy nie potrzebuje robic nic w akcji oprocz zwrocenia odpowiedniego widoku, a w widoku dopiero wyciagac dane z bazy i wyswietlac? a w momencie jesli musze zrobic jakas operacje na bazie to robie to w akcji (przy pomocy modelu), a w widoku znowu pobieram dane po aktualizacji i wyswietlam?

Ten post edytował Leezard 10.03.2005, 16:28:36


--------------------
Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
Go to the top of the page
+Quote Post
ebe
post 13.03.2005, 17:28:41
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 150
Pomógł: 1
Dołączył: 23.01.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
a w widoku dopiero wyciagac dane z bazy i wyswietlac


Nie, widok też operuje na modelu. widok -> model -> baza

Pytanie: Czy widok należy utożsamiać z systemem szablonów, czy jest to coś więcej?

Ten post edytował ebe 13.03.2005, 17:33:40


--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 13.03.2005, 17:54:11
Post #30


Administrator PHPedia.pl


Grupa: Developerzy
Postów: 1 102
Pomógł: 2
Dołączył: 14.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@ebe widok to coś więcej, widok jest sposobem prezentacji, może to być xhtml, wap, pdf, co tam chcesz.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ebe
post 13.03.2005, 18:32:58
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 150
Pomógł: 1
Dołączył: 23.01.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W takim razie jak połączyć widok z systemem szablonów?
Widok posiada w sobie model, do tego np. podtytuł podstrony i nazwę pliku szablonu dla tego modelu (bo przecież nazwy pliku szablonu nie trzymamy w modelu) i n innych rzeczy. Czy kontroler ma wrzucać do obiektu widoku instancję szablonu lub widok ma tworzyć własną instancję przez singleton i w widoku ma się odbywać assignowanie do szablonu. Czy też jakoś inaczej? Mowa o przypadku (x)html bo np dla pdf'a widok utworzy klasę odpowiedzialną za generowanie pdf, a nie szablon.

Ten post edytował ebe 13.03.2005, 18:43:57


--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
Go to the top of the page
+Quote Post
markac
post 26.08.2005, 07:17:10
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 83
Pomógł: 0
Dołączył: 23.02.2005

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Cytat
Error: Cannot write to output dirs in ActionController.class.php on line 129
http://phiend.sourceforge.net/application/

Pfff winksmiley.jpg

Ten post edytował markac 26.08.2005, 07:17:49
Go to the top of the page
+Quote Post
.rh-
post 13.07.2006, 07:37:27
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 50
Pomógł: 0
Dołączył: 16.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ebe @ 13.03.2005, 16:28 ) *
Nie, widok też operuje na modelu. widok -> model -> baza


W jakim sensie operuje? Przeciez Widok nie moze zmieniac modyfikowac modelu...
Go to the top of the page
+Quote Post
TomASS
post 13.07.2006, 14:27:45
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 660
Pomógł: 13
Dołączył: 9.06.2004
Skąd: Wrocław i okolice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chętnie poczytałbym ten artykuł, ale niestety link nie działa :/
Link do pdf także nie działa http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=13877 .

Ten post edytował TomASS 13.07.2006, 14:30:35


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.07.2006, 14:35:03
Post #35





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




@TomASS a wystarczylo tylko na wortalu wpisac tytul do wyszukiwarki i co bys znalazl?
http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...wadzenie_do_mvc
smile.gif

zaraz poprawie tez w pierwszym poscie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
TomASS
post 13.07.2006, 14:37:43
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 660
Pomógł: 13
Dołączył: 9.06.2004
Skąd: Wrocław i okolice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Oczywiście dałem ja sobie radę - napisałem to w imieniu kogoś kto by nie mógł znaleźc.

Co nie zmienia faktu, że link do PDF'a nie działa.

Dobrze nospor, że czuwasz tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.07.2006, 14:40:00
Post #37





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




oj z tym pdf to tez mogles sam poradzic... tongue.gif
masz tam id topicu i to najwazniejsze. teraz tylko pobierasz aktualny url do topicow, wstawiasz to id co masz i juz
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13877


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
domis86
post 13.05.2007, 00:37:28
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 255
Pomógł: 5
Dołączył: 20.03.2007
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (30%)
XX---


Co do MVC to bardzo polecam książeczke o tytule :
"PHP architects guide to PHP design patterns: a practical approach to design patterns for PHP 4 and PHP 5 developer"

(znajdują sie tam tez opisy wielu innych wzorców)


zamiescilbym tu linka na rapida z tą ksiazeczką, ale jescze mi konto miłe biggrin.gif

ps->szukajcie "php design" na blueportal.org (w dziale search a nie w tym googlowym) aarambo.gif

Ten post edytował domis86 13.05.2007, 00:43:31
Go to the top of the page
+Quote Post
Exodus
post 23.10.2007, 12:41:03
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 44
Pomógł: 0
Dołączył: 16.10.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Artykuł cudo. nic tylko czytac smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.07.2018 - 00:18