Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [MYSQL] Polskie znaki
webdice
post 1.01.2009, 17:21:06
Post #1


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




Wiele osób ma problem z polskimi znakami w bazie danych, dlatego postanowiłem jakiś czas temu napisać artykuł na łamach wortalu. Mam nadzieje że będzie pomocny, a forum nie będzie zaśmiecane kolejnymi pytaniami dotyczącymi tego problemu.

Artykuł znajduje się tutaj.
Go to the top of the page
+Quote Post
obelix94
post 2.01.2009, 23:40:17
Post #2





Grupa: Nieautoryzowani
Postów: 141
Pomógł: 0
Dołączył: 30.09.2008
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Niestety taki ktoś jak ja nie umie szukać, przepraszam.


--------------------
Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy...
Współczujcie...
Gdzie to współczucie?
Go to the top of the page
+Quote Post
Legro
post 5.01.2009, 19:16:22
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 233
Pomógł: 3
Dołączył: 18.07.2005

Ostrzeżenie: (40%)
XX---


Artykuł? Przecież to sie nie nadaje na poradnik, a co dopiero na artykuł. Haha biggrin.gif


--------------------
nospor - jestem z Wami !!!
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 29.03.2009, 20:58:10
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jakby komuś nie szło:
Pozdrawiam!


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
Adiqus
post 2.06.2009, 12:37:35
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 28
Pomógł: 1
Dołączył: 27.01.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a mnie to się podoba ... na pewno się kiedyś przyda smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
GregoryW
post 18.09.2009, 14:54:03
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 17.09.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam pytanie, jeśli wybieram zawsze utf8 polski i 'utf8_polish_ci', czy to ma jakieś znaczenie, niżeli wybierałbym 'utf8_unicode_ci'?
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 18.09.2009, 15:17:42
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Tak. Przy utf8_polish* polskie znaki diakrytyczne są uwzględniane przy sortowaniu. W przypadku pozostałych zestawów porównań - polskie litery są za literą Z w alfabecie (wxyząć).


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 29.10.2009, 17:03:05
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeżeli robisz zwykły blog to wystraczy unicode. Jak, sklep, czy coś z szukajką: polish.


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
aqun
post 17.11.2009, 22:37:24
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 17.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Polski i hiszpański na tej samej stronie jednocześnie - czy to można zrobić?
Nie chodzi mi o przełączenie z jednej wersji językowej na inną, na ten temat znalazłem porady.
Problem jest taki:
w bazie MySQL chciałbym umieścić teksty polskie i hiszpańskie, a na stronie wyświetlać je tak żeby były widoczne
jednocześnie. Jeżeli to jest do zrobienia proszę o podanie jak poustawiać kodowanie w bazie i na stronie.
Będę też wdzięczny za uzasadnienie (jeżeli się nie da) to dlaczego, bo dociekliwy jestem i pewnie będę jakoś
na własną rękę zgłębiał temat, a po co tracić czas na wyważanie otwartych drzwi. Pozdro dla wszystkich.
Go to the top of the page
+Quote Post
mech
post 17.11.2009, 22:51:02
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 16.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A dlaczego w różnych przeglądarkach różnie działają kodowania? Czy powinienem do każdej przeglądarki wstawiać osobne kodowanie? Jak by to rozwiązać?
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 17.11.2009, 23:22:11
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może źle masz ustawione kodowanie, a każda przeglądarka ma inne kodowanie domyślne - stąd te różnice.



--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
mech
post 18.11.2009, 08:41:44
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 16.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jak najlepiej to rozwiązać?
W jeden plik ładować kilka tablic czy mam tworzyć oddzielne pliki do każdej przeglądarki?
Go to the top of the page
+Quote Post
Meares
post 18.11.2009, 08:52:58
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 102
Pomógł: 13
Dołączył: 16.10.2009
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@aqun: Stwórz dwie kolumny - jedną dla polskich tekstów (utf8_polish_ci), a druga dla hiszpańskich (utf8_spanish_ci/utf8_spanish2_ci [nie mam pojęcia czym różni się spanish od spanish2]).

@mech: Nie jestem pewny, ale moim zdaniem wystarczy poprosić użytkowników, aby zmienili kodowanie w przeglądarkach na "Wybór automatyczny" (tak się to zwie w Operze). Jeśli zmienię sobie na jakieś inne, to jasne, że będzie źle wyświetlało polskie (i nie tylko) znaki.


--------------------
manual mmocenter
Nie pomagam na PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
aqun
post 18.11.2009, 23:41:06
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 17.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki Meares, właśnie skończyłem, mam hiszpańskie i polskie znaki, dla porządku trzeba dodać że na stronie kodowanie trzeba ustawić na UTF-8. Miałem ISO 8859-2, więc wszystko trzeba było przekonwertować, no ale jest ok.
Pozdro dla wszystkich.
Go to the top of the page
+Quote Post
kupilemsobieksia...
post 16.12.2009, 20:45:00
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 16.12.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie... DOPIERO zaczynam i dzisiaj odebrałem z poczty "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum Profesjonalisty". Słuchajcie... to dopiero php. Zamiast instalować wszystkiego po kolei zainstalowałem xamppa. Trochę minęło zanim się w tym wszystkim połapałem.

Na IE wszystko działa ok - wyświetla się ąśćę... ale normalnie korzystam z Opery i tam zamiast ś dziwny kwadracik, a o dziwo np. ć wyświetla się dobrze. Nie znalazłem na forum rozwiązania takiego problemu.
Wkleiłem <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> do jednego pliku z płytki i wszystkie polskie znaki to kwadraty, a na IE dalej wszystko ok.

Z góry dzięki, jak ktoś mógłby mi pomóc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 16.12.2009, 23:16:29
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstaluj sobie notepad++ i kliknij konwertuj na utf-8. Lub poprzez gżegżółkę...


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
kupilemsobieksia...
post 17.12.2009, 17:55:54
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 16.12.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Działa smile.gif A jakby wrzucać na serwer hostingowy (nie jakiś localhost), to też trzeba tak konwertować?

Z góry dzięki. Już pomogłeś.
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 17.12.2009, 17:59:14
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zależy jaki. Mam obecnie serwer na prohost. Kodowanie miałem po prostu ustawione na utf-8, ale po wrzuceniu na tenże serwer musiałem KONWERTOWAĆ każdy plik do utf-8 bez bom. Inaczej plik wariował. Np. htaccess, zamiast plików podanych w <file plik> zamieniał wszystkie pliki na te parsowane przez php. Także były różne głupoty tam tongue.gif


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
kupilemsobieksia...
post 17.12.2009, 19:01:08
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 16.12.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Więc tak naprawdę nie ma na to sposobu? ;/
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 17.12.2009, 19:23:00
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kupilemsobieksiazke @ 17.12.2009, 19:01:08 ) *
Więc tak naprawdę nie ma na to sposobu? ;/


Sposób jest, lecz nie ma reguły. Najlepiej jest konwertować wszystko na utf-8 bez bom i powinno wszędzie śmigać.


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.12.2018 - 10:29