Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Tablice sublimacyjne i pisanie modułowe
sebek222
post 7.04.2012, 20:26:50
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 29
Pomógł: 4
Dołączył: 1.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, mam 2 pytania.
Pierwsze dotyczące zapisywania kilku danych w jednym polu bazy, w wordpressie podejrzałem że ustawienia z panelu administracyjnego zapisuje on w następujący sposób:

a:2:{s:12:"twentyeleven";s:7:"/themes";s:9:"twentyten";s:7:"/themes";}

Jak nazywa się ta technika, jakie są funkcje w php do obsługi tego ? Czy jest to tablica sublimacyjna lub coś podobnego ? Nie wiem w jaki sposób znaleźć informacje na ten temat, chciałbym zapisywać pewne ustawienia użytkownika w bazie danych i szukam optymalnego rozwiązania.

Drugie pytanie, czy jest jakiś dobry sposób na modułowe pisanie elementów php. Tzn. przykładowo piszę sobie wtyczke która włącza mi możliwość komentowania moich stron i chciałbym to napisać w taki sposób że w każdej chwili mogę ten moduł wyłączyć. Z tego co wiem to zazwyczaj robi się to poprzez definiowanie zmiennej/stałej np. $komentarze=true i w odpowiednich fragmentach w kodzie php buduje się dodatkową funkcjonalność poprzedzając każdy fragment kodu który dotyczy komentarzy if-em czyli if($komentarze){include...} potem gdzieś dalej znowu np. if ($komentarze) echo '<a href="">Komentuj</a>' i tak można by powielać cały czas ify- i w momencie jak ustawie $komentarze=false to mam wyłączone je na stronie - czy można rozwiązać ten problem inaczej, żeby pisać modułowo, w szybki sposób możnabyło coś włączyć/ wyłączyć w kilku miejscach ale nie sprawdzając za każdym razem if'em questionmark.gif Czy może jest na to jakaś dobra technika.

Proszę o poradę, Pozdrawiam i wesołych świąt.

Ten post edytował sebek222 7.04.2012, 20:29:04
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 7.04.2012, 20:41:44
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 362
Pomógł: 714
Dołączył: 12.02.2009
Skąd: Jak się położę tak leżę :D




To co widzisz to standardowe użycie funkcji serialize.

Jeśli chodzi o moduły to najpowszechniej stosowany jest system oparty o hooki.


--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
Go to the top of the page
+Quote Post
sebek222
post 7.04.2012, 21:24:25
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 29
Pomógł: 4
Dołączył: 1.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, a z tymi hook'ami to ja kto jest ? to jest coś w stylu includowania poszczególnych plików ? To wtedy w tych includowanych plikach muszą być if-y czy dany moduł jest włączony i wychodzi na to samo ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.12.2018 - 00:06