Access projekt bazy |
Access projekt bazy |
3.11.2014, 15:20:52
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) |
Bodajże dopiero 2 raz odpalam ten program. Muszę stworzyć prosty porojekt bazy danych Salonu motocyklowego Nie ma narzuconych ilości tabel.
Może ktoś pomóc z tym? Podejrzewam, że to co stworzyłem nadaje się jedynie na śmietnik Zaznaczę, że nie będzie to oprogramowywane w czym kolwiek. Po prosto projekt na kartce ma być. Ten post edytował Boshi 3.11.2014, 15:21:44 |
|
|
3.11.2014, 16:20:45
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) |
Na moje oko nie potrzebne jest łacznie pracownika z motocyklem i klientem.
Dla twoich celów wystarczy powiązać pracownika, klienta oraz motocykl motocykl z zamówieniem. Reszta jest ok |
|
|
3.11.2014, 16:41:55
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) |
No właśnie się zasntawiałem nad tym, bo wg mojego toku myślenia to by było coś takiego.
Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu ) pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu) Choć nie skoro piszesz, zę nie bardzo to usunę. Jeszcze jakieś rady? może dodanie tabeli, rozbicie którejś? |
|
|
3.11.2014, 17:48:20
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) |
Trochę bez sensu jest ta struktura.
Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee MotoMotor to jedna tabela, możesz wyodrębnić tylko markę. Zamowienie - a gdzie pozycje zamówienia? Powiązanie pracownika z motorem bez sensu. Chyba ze każdy pracownik ma motor który ma sprzedać i żaden inny. Ogólnie do wywalenia i od nowa :-) |
|
|
3.11.2014, 17:50:37
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) |
Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu ) - jeżeli to było by prawdziwe, klient musiałby być obsługiwany zawsze przez tego samego pracownika
pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu) - jeżeli to było by prawdziwe, motocykl musiałby być obsługiwany zawsze przed tego samego pracownika No właśnie się zasntawiałem nad tym, bo wg mojego toku myślenia to by było coś takiego. Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu ) pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu) Choć nie skoro piszesz, zę nie bardzo to usunę. Jeszcze jakieś rady? może dodanie tabeli, rozbicie którejś? |
|
|
3.11.2014, 18:57:40
|
|
Trochę bez sensu jest ta struktura. Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee MotoMotor to jedna tabela, możesz wyodrębnić tylko markę. Zamowienie - a gdzie pozycje zamówienia? Powiązanie pracownika z motorem bez sensu. Chyba ze każdy pracownik ma motor który ma sprzedać i żaden inny. Ogólnie do wywalenia i od nowa :-) Czyli powinno to wyglądać tak;? Tabela 'osoba' zawierająca dane takie jak np klient. Nie rozumiem tylko dodania tego pola iż_empoempoyee, co to pole będzie oznaczać? MotoMotor- chodzi ci o połaczenie tabel modelu i motocykla? Pozycje zamówione pownny zawierać ID z MotoMotor? Strasznie to pokręcone jest ;D |
|
|
4.11.2014, 12:26:11
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) |
Trochę bez sensu jest ta struktura. Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee Albo dodać tabele role i user_role. Czyi tak jak powinno być. Chociaż w twoim przypadku chyba faktycznie wystarczy oznaczyć w tabeli user, kto jest klientem; a kto pracownikiem. Tak to powinno mniej wiecej wyglądać. 1. Tabela User 2. Tabela Motr 3. Tabela Model(połączona z tabelą motr) 4. Tabela Zamównie(połączona z tabelą User oraz Motor) 5. Tabela Faktura(połączona z tabelą Zamówienie) |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.11.2024 - 19:02 |