Laczenie tabel [problem] |
Laczenie tabel [problem] |
26.05.2015, 11:07:32
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) |
Witam, mam problem z polaczeniem tabel a mianowicie mam 3 tabele:
lekarze, placowki,oddzialy_nfz. Mam za zadanie polaczyc 3 tabele. Stworzylem zapytanie: Kod select lekarze.nr_pesel_lekarza as "Ordynator_placowki", placowki.nazwa_placowki, oddzial_nfz.region_oddzialu from lekarze join placowki on nr_pesel_lekarza = nazwa_placowki join oddzial_nfz on region_oddzialu = nr_pesel_lekarza Tabele wygladaja nastepujaco: Kod CREATE TABLE lekarze ( nr_lekarza serial NOT NULL, imie character varying(20) NOT NULL, nazwisko character varying(20) NOT NULL, nr_dowodu_lekarza character(9) NOT NULL, nr_pesel_lekarza character(11) NOT NULL, data_urodzenia date NOT NULL, kwota_brutto real NOT NULL, CONSTRAINT lekarz PRIMARY KEY (nr_lekarza, nr_dowodu_lekarza, nr_pesel_lekarza), CONSTRAINT lekarze_nr_dowodu_lekarza_key UNIQUE (nr_dowodu_lekarza), CONSTRAINT lekarze_nr_lekarza_key UNIQUE (nr_lekarza), CONSTRAINT lekarze_nr_pesel_lekarza_key UNIQUE (nr_pesel_lekarza) ) CREATE TABLE placowki ( nr_placowki serial NOT NULL, nazwa_placowki character varying(30) NOT NULL, adres character(30) NOT NULL, nr integer NOT NULL, kod_pocztowy integer NOT NULL, miejscowosc character varying(20) NOT NULL, kontrakt_z_nfz date, przydzial_oddzialu_nfz serial NOT NULL, CONSTRAINT placowka PRIMARY KEY (nr_placowki, nazwa_placowki), CONSTRAINT placowki_przydzial_oddzialu_nfz_fkey FOREIGN KEY (przydzial_oddzialu_nfz) REFERENCES oddzial_nfz (nr_oddzialu_nfz) MATCH SIMPLE ON UPDATE CASCADE ON DELETE NO ACTION, CONSTRAINT placowki_nazwa_placowki_key UNIQUE (nazwa_placowki) ) CREATE TABLE oddzial_nfz ( nr_oddzialu_nfz serial NOT NULL, region_oddzialu character varying(20) NOT NULL, adres_siedziby character varying(20) NOT NULL, nr_siedziby integer NOT NULL, kod_pocztowy_siedziby integer NOT NULL, miejscowosc_siedziby character varying(20), procent_refunacji numeric(2,2), CONSTRAINT oddzialy_nfz PRIMARY KEY (nr_oddzialu_nfz, region_oddzialu), CONSTRAINT oddzial_nfz_nr_oddzialu_nfz_key UNIQUE (nr_oddzialu_nfz), CONSTRAINT oddzial_nfz_region_oddzialu_key UNIQUE (region_oddzialu) ) Problem jest taki ze w zaden sposob nie wyswietla mi tego co chce uzyskac, bledu w zapytaniu nie wyrzuca jednak tabela zostaje pusta. Co w zapytaniu jest nie tak? |
|
|
26.05.2015, 11:39:01
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) |
Zastanów się... Łączysz lekarze.nr_pesel_lekarza z placowki.nazwa_placowki i chcesz aby się coś wyświetliło? Nie ma szans, aby PLACÓWKA nazwysła się tak, jak PESEL lekarza. A nawet jakby, to co najwyżej JEDNEGO lekarza, bo pesele powinny być unikalne - i tak masz zdefiniowane. Druga sprawa, to nie wiem, czy wiesz, ale w tabeli placowki masz dwa pola SERIAL... a to niezdrowo...
|
|
|
26.05.2015, 22:38:59
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) |
Dzieki za odpowiednie naswietlenie sytuacji, nie lapalem do konca ocb ale udalo sie to ogarnac.
Poprawione co trzeba i dziala. Temat mozna zamknac. |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.11.2024 - 02:29 |