![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zastanawia mnie jaki system kontroli wersji jest najlepszy (szybkość, łatwość obsługi, możliwości).
Od sporego czasu używam SVN-a (VisualSvn na winde + Tortoise) i jakoś działa aczkolwiek czasem potrafi wypluć jakieś kosmiczne błędy, które logicznie nie powinny mieć miejsca. Dlatego też chciałem was zapytać o osobiste doświadczenie i rekomendacje do jednego z wymienionych systemów. Chyba, że są inne jeszcze lepsze. Bardzo bym prosił również o podanie w formie listy zalet i wad każdego z systemów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście chwalę sobie GITa, za to, że jest on w przeciwieństwie do SVNa systemem rozproszonym, a nie scentralizowanym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jaką to możliwość stwarza? Bo o ile dobrze rozumiem, to Backup.
Ten post edytował wookieb 26.07.2010, 14:26:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://progit.org/book/ - rozdział 1.1 i 1.3 - przeczytasz w 10 minut a powinieneś mieć już jakieś rozeznanie w plusach i minusach obu koncepcji.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam, że nie mam ogromnego doświadczenia z SVN, z GIT'em dopiero niedawno zacząłem. Nie mam całkowicie żadnego z CVS, którego trudno nazwać "systemem kontroli wersji"
![]() Git w porównaniu do SVN ma więcej możliwości, jest jak wspomniał Crozin systemem rozproszonym, co za tym idzie nie musi (może) istnieć serwer główny projektu. Można korzystać z repozytorium macierzystego, ale nie ma takiej konieczności. W zasadzie każdy ma u siebie swoje repozytorium i commit nic nie wysyła, tylko uaktualnia lokalne repozytorium, dopiero popchnięcie tego dalej (np do repo macierzystego) lub pociągnięcie przez kogoś innego, skutkuje tym, że projekt zobaczy światło dzienne ![]() Ostatnio zauważyłem, że dużo projektów przechodzi na GIT'a, jak widać sporo dużych projektów z niego korzysta. Proponuję poczytać o tym systemie, możliwości jest na prawdę dużo. Materiały: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Od svna/cvsa to ja wole tarballe z diffami, wygodniejsze w uzyciu. mercu to praktycznie klon gita z brakiem kilku funkcjonalnosci i w pythonie (jezeli zamierzasz cos dopisywac to cie to obchodzi), ciut mniej wydajny od gita ale dla malych/srednich projektow starczy.
http://www.youtube.com/watch?v=4XpnKHJAok8 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
mnie strife zainteresował ostatnio bazaarem, taki git tylko wydaje mi sie z bardziej intuicyjną składnią.
Oglonie dla mnie najwieksza zaletą gita (akurat to mi przypadło jakos do gustu, reszty nie testowałem) to: * że nie tworzy ci w każdym katalogu ukrytego katalogu (jak to ma miejsce z .svn), * pracujesz u siebie na pc commitujac, a potem zbiorczy commit idzie na macierzysty serwer (wkurzało mnie w robocie jak spr log a tam pierdyliard commitow i ktory jest tym ktorego szukam), * łatwość pracowania z gałęziami i system na nie zorientowany (a nie jak w svn, branch to tylko taka proteza copy) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dotąd korzystałem z SVN-a, ale w ostatnich miesiącach przerzuciłem się na Gita. Powód to duża elastyczność, łatwość pracy z gałęziami oraz dzielenia się kodem. W sumie jedyne, czego mi brakuje, to odpowiednik svn:externals, ale z tego, co zdążyłem wyczytać, da się to nieźle zasymulować poprzez podmoduły (submodules). Nawet słabe wsparcie ze strony NetBeans mogę wybaczyć, bo z konsolowego interfejsu korzysta się wygodnie.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Do netbeans-a jest plugin ale nie oficjalny. Ale co powiecie o innych systemach kontroli?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pod wpływem wątku spróbowałem zabawy z gitem. Nawet całkiem fajny. Najbardziej podoba mi się:
- intuicyjność składni - już nie trzeba ciągle zerkać do manuala, żeby zrobić coś bardziej nietypowego od commita - patent z brakiem ukrytych folderów jest dobry - już kilka razy udało mi się wysłać przez ftp te ukryte foldery .svn przez nieuwagę - praca z gałęziami jest banalnie prosta w porównaniu ze składnią z svn'a Co mnie trochę "zadziwia" i na razie nie wiem czy to dobrze czy źle: - rozproszenie - jakoś naturalniej czułem się z centralnym serwerem, choć z drugiej strony ma to swoje plusy |
|
|
![]()
|
|
@athabus: w GITcie nadal możesz mieć centralny serwer, do którego wszyscy wysyłają zmiany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zdaję sobie z tego sprawę. Po prostu tutaj jest inna "metodologia" pracy - każdy working directory to również repozytorium. Trochę dziwne wrażenie po przyzwyczajeniach wyniesionych z svn.
Podobnie mam problemy z przyzwyczajeniem się do "stagingowania" - ciągle trzeba mieć to z tyłu głowy. Właśnie czytam sobie książkę w wolnych chwilach i pewne rzeczy mi się rozjaśniają bo po przeczytaniu tutoriala nie wszystko było jasne. |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tak zdaję sobie z tego sprawę. Po prostu tutaj jest inna "metodologia" pracy - każdy working directory to również repozytorium. Trochę dziwne wrażenie po przyzwyczajeniach wyniesionych z svn. Zamiast marnowac czas na ksiazke to lepiej pobawic sie duzym repo (np. wine).
Podobnie mam problemy z przyzwyczajeniem się do "stagingowania" - ciągle trzeba mieć to z tyłu głowy. Właśnie czytam sobie książkę w wolnych chwilach i pewne rzeczy mi się rozjaśniają bo po przeczytaniu tutoriala nie wszystko było jasne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 1.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również polecam gita, ratuje życie w wielu przypadkach :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
ja dziś sobie git'a zaprzęgłem do pracy z svn'em, bardzo fajna rzecz
![]() |
|
|
![]()
|
|
ja dziś sobie git'a zaprzęgłem do pracy z svn'em, bardzo fajna rzecz ![]() A mianowicie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja polece Mercuriala, moim zdaniem ma lepsze wsparcie pod windowsem niż Git. Jak ktoś chce w pigułce o zaletach rozproszonego systemu to http://hginit.com. To w domu, bo w pracy dalej rządzi SVN.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mianowicie? Jeśli jesteś zmuszony do korzystania z SVN'a a jednocześnie chciałbyś doświadczać dobroci GIT'a to możesz użyć git-svn'a. Efektem tego do pracy wykorzystujesz GIT'a, który później pcha wszystko do SVN'a.Dla innych użytkowników repozytorium SVN'a jesto to kompletnie niezauważalne a dla Ciebie wygodne. |
|
|
![]()
|
|
To ja polece Mercuriala, moim zdaniem ma lepsze wsparcie pod windowsem niż Git. Jak ktoś chce w pigułce o zaletach rozproszonego systemu to http://hginit.com. To w domu, bo w pracy dalej rządzi SVN. Fakt Mercurial lepiej jest wspierany pod win, ale komu konsola nie straszna to Git też jest git ![]() A czemu SVN miałby być lepszy w zastosowaniu biznesowym? Jakiś życiowy przykład bym prosił? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.02.2025 - 22:56 |