Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [SQL][Access][PHP] Łączenie z plikiem mdb
horenet
post 9.09.2019, 23:18:03
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Mam plik mdb i chciałbym się do niego połączyć/importować przy użyciu PHP czy jest to możliwe? na internecie znalazłem kilka poradników, ale przy próbie użycia odbc lub PDO wyrzuca mi błąd że plik nie istnieje albo nie ma wystarczających uprawnień by z nim się łączyć.
jest ktoś w stanie mi pomóc to ugryźć lub jakoś podpowiedzieć?

$connection = odbc_connect("Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};Dbq=$db", "$user", "$password");
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 10.09.2019, 09:15:01
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 489
Pomógł: 178
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak nie da się połączyć tzb, że nie widać go na serwezre, zła ścieżka.
Spróbuj dać poprawną ścieżkę.

http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t237172.html

Go to the top of the page
+Quote Post
horenet
post 10.09.2019, 09:55:53
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tomplus @ 10.09.2019, 10:15:01 ) *
Jak nie da się połączyć tzb, że nie widać go na serwezre, zła ścieżka.
Spróbuj dać poprawną ścieżkę.

http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t237172.html


Sprawdzałem File_exists i wychodzi że ścieżka jest poprawna.
Tak wygląda komunikat błędu przy próbie łączenia.
Nie mo�na odnale�� nazwy �r�d�a danych, a nie ma podanego sterownika domy�lnego, SQL state IM002

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.09.2019, 10:02:00
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 760
Pomógł: 5780
Dołączył: 27.12.2004




Raz napisales
Cytat
wyrzuca mi błąd że plik nie istnieje albo nie ma wystarczających uprawnień by z nim się łączyć.


A teraz
Cytat
Nie mo�na odnale�� nazwy �r�d�a danych, a nie ma podanego sterownika domy�lnego, SQL state IM002

Sie zdecyduj tongue.gif

Wpisz sobie w google: sql access IM002
masz tam pare wskazowek/odpowiedzi


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
horenet
post 10.09.2019, 10:36:10
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 10.09.2019, 11:02:00 ) *
Raz napisales


A teraz

Sie zdecyduj tongue.gif

Wpisz sobie w google: sql access IM002
masz tam pare wskazowek/odpowiedzi


Tak to zrozumiałem i tak napisałem. Przepraszam jeżeli wprowadziłem w błąd.
Jeżeli chciałeś mnie nakierować na ODBC Data Sources to tam już ustawiałem "źródło danych" i ścieżkę do bazy, ale to też nie pomogło
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.09.2019, 10:47:35
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 760
Pomógł: 5780
Dołączył: 27.12.2004




No wlasnie. Tak wiec juz wiesz ze nastepnym razem nalezy podawac dokladne i pelne komunikaty bledow a nie to co ci sie wydaje szczegolnie jak nie siedzisz w temacie i latwo o pomylke.

Nie, w searchu do ktorego cie odeslalem sa inne problemy jak np. system 32bitowy vs 64bitowy i inne. Dobrze bys przejrzal pare watkow wiecej. Ja nie wiem jaki to problem bo w tym nei siedze, ale wyszukiwarka wskazala pare roznych problemow


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 10.09.2019, 14:30:22
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 489
Pomógł: 178
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


"Nie można odnaleźć źródła danych...."

Dowiedz się z jakiego miejsca w rzeczywistości szuka bazy, sprawdź także czy w ogóle PHP obsługuje MS SQL, bo może nie ma sterownika zainicjowanego.
Go to the top of the page
+Quote Post
horenet
post 10.09.2019, 14:50:54
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Doinstalowałem sterownik do 64 bitowej wersji dla mdb i przy łączeniu do jednego zdefiniowanego pliku w ODBC Data sources działa, zostałem połączony, ale nadal przy ścieżce wyrzuca.
$file = "C:\akm.mdb";
if(!file_exists($file)){
echo "nie istnieje";}
else {
echo "istnieje";}
wyświetla że plik istnieje czyli ścieżka jest poprawna.

z tego co czytam w manualu to obsługuje i sterowniki są zainicjowane u mnie.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 10.09.2019, 15:13:34
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 372
Pomógł: 910
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A po czym wnioskujesz? Przejrzyj output funkcji phpinfo() zamiast zgadywać.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 10.09.2019, 17:07:36
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 489
Pomógł: 178
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak jak wspomniał Viking.
Sprawdzenie pliku przez PHP, który może mieć inny katalog główny, to co innego niż katalog główny bazy danych.

Przykładowo: baza danych MySQL nie ma bazy w katalogu gdzie jest strona, ścieżka jest zupełnie gdzie indziej. Z pewnością ścieżka do bazy danych dla MS SQL też będzie gdzieś indziej.
Go to the top of the page
+Quote Post
horenet
post 11.09.2019, 08:52:50
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Okej w phpinfo() nie znalazłem nic o MSSQL (chyba że powinienem to szukać pod jakąś konkretną nazwą), próbowałem doinstalować sqlsrv by naprawić ten problem, ale to też nie pomogło.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 11.09.2019, 08:54:55
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 372
Pomógł: 910
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jak instalujesz to dodajesz rozszerzenie w php.ini? Sekcja extensions


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
horenet
post 11.09.2019, 09:35:10
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 11.09.2019, 09:54:55 ) *
A jak instalujesz to dodajesz rozszerzenie w php.ini? Sekcja extensions


tak dodaje

extension=php_mssql.dll
extension=php_pdo_sqlsrv_72_ts.dll
extension=php_sqlsrv_72_ts.dll
extension=php7ts.dll

bez .dll też próbowałem nie ma różnicy
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.10.2019 - 17:58