![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z zainstalowaniem phpmyadmin,
wczesniej przy instalacji php4 i mysql4 oraz phpmyadmin2.7.0 przy instalacji wystarczyło że zmieniłem nazwe pliku config.default.php na config.inc.php i wszystko było okey. Teraz chciałem zainstalowac php5, mysql5 oraz phmyadmin 2.11 i nie wiem jak dokładnie to zainstalować... probówałem parę sposobów ale się nie udawało, inaczej troche te pliki są poukładane... próbowałem zainstalować phpmyadmin 2.7 ale też mi nie odpalało - pokazywało ten sam bląd więc może przyczyna jest gdzie inndziej... tutaj błąd jaki mi wyskakuje: ![]() może ktoś powiedzieć jak zainstlaować phpmyadmin? najlepiej jak by ktoś pwoiedział jak rozwiązać mój problem, z bazą lącze się bez problemu MySQL Administratorem... Pozdrawiam i z góry dziękuje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, nie mogłem znaleść bazy danych, podaje info jakie mi wyswietlolo:
http://mixmakers.pl/info.html Jak by sie okazywało że nie ma tego połączenia i nie ma odpowiedniej wersji Client API to co należy zrobić aby wszystko poprawnie działało? Pozdrawiam PS: nie wiem czy to pomoże ale moja instalacja mySQL wyglądała tak: 1. odpalam SETUP.exe wszystkie pliki się zainstalowały, mogę połączyć się z bazą, nie dodawałem nic w plikach php ani apache tak jak się to robiło przy instalacji PHP żadnych LoadModule itp. Ten post edytował maaaaadafaka 26.03.2008, 20:49:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odkomentuj wiersz zawierający extension=php_mysql.dll w php.ini i upewnij się, że w katalogu c:\windows\system32 masz plik libmysql.dll i restart serwera po czym sprawdź ponownie phpinfo.
|
|
|
![]()
|
|
miałem odkomentowany extension=php_mysql.dll, nie miałem w katalogu system32 tego pliku ale go potem skopiowałem z folderu mysql, resnełem serwer i nadal nie działa ten phpmyadmin :/
nie wiem, moze przyczyta jest ze wczesniej miałem już zainstalowanego mysql 4.1.15, niby go wyinstalowałem ale nadal widnieje jeśli włączę MySQLInstanceConfig i moge go skonfigurować ![]() ![]() Ten post edytował maaaaadafaka 27.03.2008, 15:01:53 |
|
|
![]()
|
|
Upewnij się, że extension_dir w pliku c:\windows\php.ini jest ustawiony na prawidłową ścieżkę do katalogu rozszerzeń php. Sprawdź przez phpinfo czy rozszerzenie zostalo załadowane i podaj wynik ten funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
http://mixmakers.pl/info2.php
extension_dir = "D:/php/ext" - czyli prawidłowa ścieżka z czego co wyczytałem to nie załadowało moduły. Wywale wszystko, apacha, php,mysql i zainstaluje jeszcze raz apache... *UPDATE* to samo.... nie ładuje modułów, nie wiem co robie źle, po zainstalowaniu w php.ini odkomentowuje takie linijki: extension=php_gd2.dll extension=php_mysql.dll extension=php_mysqli.dll extension=php_pdo.dll extension=php_pdo_mysql.dll Ten post edytował maaaaadafaka 27.03.2008, 18:18:35 |
|
|
![]()
|
|
Zauważ, że Loaded Configuration File jest nie ustawione - zdaje się, że plik c:\windows\php.ini w ogóle nie istnieje. Domyślam się iż explorer ukrywa rozszerzenia plików a faktycznie w tej chwili wygląda to tak php.ini.txt lub coś podobnego.
Cytat extension_dir = "D:/php/ext" - czyli prawidłowa ścieżka Wedłgu phpinfo extension_dir = "C:\php5" Cytat z czego co wyczytałem to nie załadowało moduły. Dokładnie, dlatego w c:\windows\php.ini ustaw jeszcze display_errors = On i display_startup_errors = On a zobaczysz w jakiej lokalizacji poszukuje rozszerzeń ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiem już w czym rzecz
![]() prześledziłem pare art i nie dodałem jednej linijki - podawali że jest opcjonalna - Cytat LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll" AddType application/x-httpd-php .php Tej linijki: Cytat PHPIniDir "C:/windows" WIELKIE DZIĘKI :* Ten post edytował maaaaadafaka 27.03.2008, 19:51:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:16 |