![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2006 Skąd: z Wawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki kod w JS:
Kod <script language="Javascript> function sh(id) { if (document.getElementById) { // DOM3 = IE5, NS6 if (document.getElementById(id).style.display == "none"){ document.getElementById(id).style.display = 'block'; } else { document.getElementById(id).style.display = 'none'; } } else { if (document.layers) { if (document.id.display == "none"){ document.id.display = 'block'; } else { document.id.display = 'none'; } } else { if (document.all.id.style.visibility == "none"){ document.all.id.style.display = 'block'; } else { document.all.id.style.display = 'none'; } } } } oraz HTML: i chodzi mi o to, że jak klikniemy w np. "Pokaz/Ukryj Galeria" a <div id="home"> bedzie mial display:visible; to zamknie <div id="home"> a wyswietli <div id="galeria"> To ma być taki sprawdzacz czy dwa div-y nie bedą otwarte. Pytanie: Czy da się to napisać w JS? Jeśli się da to proszę o poradę, jak. Ten post edytował eko_moto 24.01.2006, 20:34:10 -------------------- <span style="font-style: italic;">"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie."
<span style="font-weight: bold;">Heraklit</span></ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz stworzyc predefiniowana tablice z idkami ktore ma obslugiwac menu...
Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> <title>Untitled Document</title> <script language="Javascript"> function sh(id) { /* predefiniowana tablica z elementami obslugiwanymi przez menu */ modules = new Array('galeria', 'home'); for (i = 0; i < modules.length; i++) { if (i != id) { //alert(modules[i] + ' != ' + modules[id]); document.getElementById(modules[i]).style.display = 'none'; } else { //alert(modules[i] + ' == ' + modules[id]); document.getElementById(modules[i]).style.display = 'block'; } } } </script> </head> <body> <a href="#" onClick="sh(0);">Pokaz/Ukryj Galeria</a><br /> <a href="#" onClick="sh(1);">Pokaz/Ukryj Home</a> <div style="display: none;" id="galeria">tutaj tresc gallery</div> <div style="display: none;" id="home">tutaj tresc home</div> </body> </html> dziala pod IE 5, IE 6, Firefoxem, Netscape 7/8, Opera 7/8, Mozila 1.7/1.8 Ten post edytował LBO 24.01.2006, 21:15:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2006 Skąd: z Wawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie dzięki, chodzi śpiewająco!
![]() -------------------- <span style="font-style: italic;">"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie."
<span style="font-weight: bold;">Heraklit</span></ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do atrybucie HREF wpisz:
Kod javascript:void(0); wtedy w przegladarka nie traktuje tego jako czysty link, bo inaczej robi sie zapis w historii browsera, i uaktywnia sie przycisk BACK Ten post edytował LBO 24.01.2006, 21:47:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem ten kod przypadkiem, ale jest czymś czego od dawna szukałem
![]() Tylko mam jedno pytanko... Co zrobić, aby wszystkie div'y się "zamknęły"? ![]() --------------------- Ok, znalazłem rozwiązanie ![]() ![]() Ale natrafiłem także na błąd ![]() ![]() ![]() --------------------- Ok, błąd był po mojej stronie ![]() ![]() ![]() Ten post edytował TAMLYN 10.01.2007, 19:17:22 -------------------- Wróciłem po długiej przerwie... Bogatszy w wiedzę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji planuję zapomnieć o wszystkim innym niż document.getElementById. To rozwiązanie jest obsługiwane przez:
IE5 wzywć, Operę 7 wzwyż i Firefoksa 1 wzwyż. Więc nie ma obaw, że jakaś popularna przeglądarka sobie nie poradzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli powinno zostać coś takiego?
![]()
Nie znam się dobrze na Javie i JS ![]() ------------------ W kodzie uwzględniłęm poprawki @zajec'a i @LBO Ten post edytował TAMLYN 11.01.2007, 12:15:24 -------------------- Wróciłem po długiej przerwie... Bogatszy w wiedzę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby dobrze, poza pewnymi innymi błędami... Bezpośrednio w body nie można wstawiać tekstu. Należy w jakiś blok go wrzucić. Listę ondośników (jak sądzę, to chcesz zrobić) należy zrobić za pomocą listy, czyli <ul> i <li>.
No i osoby bez JavaScript nie będą mogli przechodzić pomiędzy działami. Po co takie udziwnienie, nie można po prostu dwóch podstron zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Mój skrypt wygląda zupełnie inaczej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Wróciłem po długiej przerwie... Bogatszy w wiedzę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 23:40 |