![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 2 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, obecnie w swoim serwisie używam starego typu połączanie z bazą danych. Chciałbym przejść na pdo, jednak nie wiem jak i od czego zacząć.
Kolega mi lekko pomógł, i napisał "wersja bez bindowania":
Czy dobrze to poskładałem ? Co oznacza "wersja bez bindowania". Jeżeli coś źle zrobiłem bardzo proszę o poprawę. Jak powinno wyglądać teraz w skrypcie zapytanie ?
Czy tak ? Ogólnie chciał bym w jednym pliku mieć całe połączenie, i w każdym pliku po prostu go includować, i tworzyć w prosty sposób zapytania. up Ten post edytował Deusx 2.08.2010, 11:04:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Na co to? O.o Nie przeciążaj PDO, tylko zrób sobie registry albo wykorzystaj singletona. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ nie można przeciążać funkcji wbudowanych to najszybciej (czy najlepiej?) przepisz użyte funkcje mysql_* z prefiksem np. '_' tak żeby zwracały wartości wbudowanych funkcji przez PDO (nie wiem czy z każdą funkcją da się tak zrobić) - później w kodzie projektu prefiksujesz mysql_* i korzystasz z PDO. Jest to obejście, ale jeżeli projekt jest duży to tak będzie szybciej niż przepisywanie wszystkich zapytań na PDO.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat przepisz użyte funkcje mysql_* z prefiksem np. '_' tak żeby zwracały wartości wbudowanych funkcji przez PDO (nie wiem czy z każdą funkcją da się tak zrobić) To po co wtedy korzystać z PDO? Zmarnuje tylko czas i zasoby. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix - dla jednej bardzo ważnej rzeczy - nie musi babrać się w kodzie, a może np. przenieść bazę na sqlite lub Postgresa (o ile stosuje w miarę zgodne ze standardem zapytania sql) - taki wrapper na obiekt PDO, nie mówię że to optymalne, tylko wygodne.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 2 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak, obecnie mam funkcję "doquery", która łączy mnie z bazą i zapytanie wygląda tak:
doquery(SELECT * FROM users); Jest to przestarzały system, który szwankuje i chciał bym przejść pod PDO właśnie. Korzystam z mysql i nie będę miał zamiaru przechodzić na inny typ bazy. Co do babrania w kodzie - o to właśnie mi chodzi, i tak muszę przepisać większość zapytań, dlatego chcę też zmienić sposób łączenia z bazą i mieć do tego jakiś debug. Dlatego też nie chcę w ten funkcji (klasie) żadnych zbędnych rzeczy i proszę o odpowiedź, jak pisać zapytania, tj. pdo -> (SELECT * FROM users); Czy tak ? Ten post edytował Deusx 2.08.2010, 22:05:24 |
|
|
![]()
|
|
W manualu masz wszystko gładko i jasno. Tam patrz. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat @erix - dla jednej bardzo ważnej rzeczy - nie musi babrać się w kodzie, a może np. przenieść bazę na sqlite lub Postgresa (o ile stosuje w miarę zgodne ze standardem zapytania sql) Sam sobie nieco zaprzeczyłeś: Cytat @erix - dla jednej bardzo ważnej rzeczy - nie musi babrać się w kodzie, a może np. przenieść bazę na sqlite lub Postgresa (o ile stosuje w miarę zgodne ze standardem zapytania sql)
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
@erix - jak tam wolisz, dla mnie to nie zaprzeczenie tylko instrukcja warunkowa
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:32 |