![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam formularz podzielony na sekcje za pomocą fieldset. Jak za pomocą JS sprawić, by po kliknięciu w LEGENDĘ danej sekcji tag DL znajdujący się wewnątrz zmieniał styl na display: none; i odpowiednio block w przypadku, gdy już był ukryty?
Chodzi mi o uniwersalny skrypt bez koneiczności nadawania ID każdemu DL i FIELDSET. Klikamy w fieldset i dl znika. Klikamy ponownie i DL pojawia się. -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 6 Dołączył: 25.06.2007 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Studio Yaso.pl | | | | | | | | | | => 40%
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zauważ, że mowa tu o identyfiaktorach, a ja wyraźnie napisałem: "Chodzi mi o uniwersalny skrypt bez koneiczności nadawania ID każdemu DL i FIELDSET."
Wiem, że chodzi o skrypty związane z getElementByTagName, ale nie bardzo potrfię to co wiem wykorzystać w praktyce. Łopatologicznie powinno to funkcjonować tak: Podajemy w funkcji id formularza. Funkcja pobiera z tego formularza wszystkie tagi FIELDSET, a następnie dodaje do nich zdarzenie ONCLICK, które warunkuje pokazanie / ukrycie elementów DL znajdujących się w fieldset. chociaż to też nie do końca, bo zdarzenie onclick powinno dotyczyć legendy w fieldset. Zrobiłem coś takiego:
Problem jednak polega na tym, że ukrywane jest tylko ostatnie dl, ponieważ do funkcji w onclick wędrują zmienne nadpisywane w kolejncyh krokach for. Co z tym zrobić? -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja zrobiłem w jQuery coś takiego: klikasz raz znika, klikasz 2x pojawia się:
Ten post edytował piotrooo89 9.04.2009, 09:43:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to już jest blisko tylko że ja chciałbym, by klikało się w legend. Zauważ, że na FF możesz kliknąc w pole fomularza które jest w fieldset i fieldset znika.
Poza tym chciałbym, by nie trzeba było kliakć dwa razy by pokazać pola. Wypłodziłem coś takiego i działa :- )
Ten post edytował The Night Shadow 9.04.2009, 10:17:37 -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a ja jeszcze zoptymalizowałem (bo zapomniałem o tej funkcji :| )
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:32 |