![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem pobieram rekordy z bazy danych z tabeli SPOTKANIA - struktura - | id | id_team1 | id_team2 | tabela zawiera wszytkie spotkania np 12 druzyn kazdy z kazdym czyli 66 rekordow i teraz chcial bym stworzyc nastepna tabele tylko ze tym razem z podzialem na kolejki i tak zeby w kazdej kolejce byly nie powtarzajace sie mecze (wiadomo o co chodzi )
Narazie napisalem kod ktory twowrzy koeljki ale tylko w trzech pierwszych kolejkach spotkania sie nie powtarzaja i ma to zapewne zwiazek z warunkeim w petli if jednak ja nie umiem sobie z tym poradzic.
Dalej nie rozwiązałem problemu i niestety nikt nie odpowiedział na post myślę cały czas intensywnie i może dało by się zastosować funkcje [b]in_array()[/b] sprawdzała by czy wartosci sa rozne w tablicy ktora sie tworzy KOLEJKA
z tym ze jesli jedna wartosc jest rozna to in_array zwraca true a ja bym chcial tak zeby oby dwie wartosci byly rozne czyli jak jest 1 - 2 i 1 - 3 to !in_array zwraca true a powino byc tak np 1 - 2 i 3 -4 prosze o pomoc --------Edytowane 2008-09-28-----03:18---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ehhhh nie daje za wygrana wrzucam to co ostatnio wycudowalem i jeszcze znalazlem taka strone cos takiego mi sie marzy http://schedules.footballguys.com/freesche...chedule=12team9
No i nawet postepy sa ale ten skrypt tworzy 11 kolejek z tym ze pare kolejek jest po 5 spotkan a nie jak powino byc po 6. Jednak mysle ze problem jest w zapisie spotkan tzn nie moze byc chyba tak : 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10 1 11 1 12 2 3 2 4 2 5 2 6 2 7 2 8 2 9 2 10 2 11 2 12 itd.... Ten post edytował siatkarzyna 30.09.2008, 01:03:52 -------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze po co pytać bazę kilka razy skoro można użyć Join np:
i teraz możesz sobie je wylistować np:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może trochę OFFTOPIC, ale 12 drużyn, każdy z każdym.... jak Ci wychodzi 66?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze po co pytać bazę kilka razy skoro można użyć Join np:
Tzn to jest odpawiedz na moj inny postu ktory pisalem o wyswietlanie nazw bo jesli chodzi o automatyczny terminarz z ktorym caly czas walcze to nic nie zmienia ale dzieki przyda sie. Dziala sprawdzalem Może trochę OFFTOPIC, ale 12 drużyn, każdy z każdym.... jak Ci wychodzi 66? No a ile ma wyjsc ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_be...%C3%B3rze%C5%84 Liczba kombinacji 2-elementowych zbioru 12-elementowego A={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12} czyli liczac 132/2 = 66 albo http://schedules.footballguys.com/freesche...chedule=12team9 wyzej podalem tez ten link ale nie dziala ten dziala o takie cos mi chodzi. -------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to policzyłem domowym sposobem:
a = x * (x - 1)/2 tylko nie wiem czemu x^2 wyszło mi 148 ![]() Pozdrawiam PS ten nowy link też nie działa! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może teraz >> LINK << nie umiem rozpracować jak się układa terminarze sportowe nawet jak ręcznie chce ułożyć tak na kartce to mi nie wychodzi zawsze pod koniec zostają takie spotkania że się powtarzają tu musi być jakiś system
![]() Znalazłem opis systemu rozgrywkowego każdy z każdym >> Systemy rozgrywek << - PDF może teraz ktoś pomoże jak to zapisac w kodzie pierwsza rundę zrobiłem ale dalej nie wiem jak przesunąć wartość w tablicy o jeden. Próbowałem z next ale chyba nie umiem tego użyć. Napisałem kod który generuje kolejki zgodnie z systemem rozgrywek każdy z każdym tak jak jest to podane w linku wyżej lecz ten skrypt jest mało elastyczny ponieważ działa dla 12 drużyn jak to napisać dla n drużyn ?
-------------------- Space Studio
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 02:50 |