![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam do zrobienia stronę wielojęzyczną.
I chciałbym linka np. strona.pl/pl/index.php to mam to zrobić w katalogach? i pobierając nazwe katalogu "pl" i na tej podstawie? Bo w sumie tak mam ale nie wiem czy to jest ok. Jeśli tak to jaką funkcją pobierać nazwe katalogu "pl" bo stosuje getcwd o tak:
ale to chyba mało optymalne ? Bo chce jedną strone robić ale po dwie tabele w bazie np. news_pl i news_en itd. Ten post edytował plej 6.10.2013, 00:30:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię u siebie zawsze tak, że tworzę sobie katalog language, a w nim następne katalogi:
- lang_polish - polski, domyślny, - lang_english - angielski. Następnie u góry strony dodaję dwie ikonki - flaga Polski i Wielkiej Brytani. Następnie warunek:
gdzie plik_z_frazami_jezykowymi.php to plik zawierający wszystkie wyrazy itd. przykładowa zawartość w katalogu lang_polish:
oraz przykładowa zawartość w katalogu lang_english:
Oczywiście jeszcze trzeba dorzucić warunek, że po kliknięciu w ikonkę GB tworzy ciacho, a po kliknięciu w ikonkę PL je usuwa, czyli:
Ten post edytował Michael2318 6.10.2013, 11:34:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzięki w sumie fajny patent bo nie musze strony kopiowac do innego katalogu czyli że będzie dwa razy.
mam taki kod:
robie na zasadzie jak ty ale bez katalogów bo i tak wszystko w bazie i mam nazwane tabele np. "news_pl" news_en itd.. zmienia język ale dopiero po drugim razie jak się kliknie na język a musi jak wiadomo po pierwszym kliknięciu co zrobiłem źle? Ten post edytował plej 6.10.2013, 13:44:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2009 Skąd: Pionki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej zrobić to na sesji?
-------------------- Organizujesz konkurs? Chcesz coś wygrać? Wejdź na www.e-Konkursy.info :)
|
|
|
![]()
|
|
No lepiej na sesji bo z tym cookie dziwnie to chodzi ; p tez właśnie pomyślałem o sesji ; p i najwyżej domyślny dam eng ; p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A ja zaproponowałbym Ci jeszcze inny pomysł, ja osobiście używam tak i wydaje mi się to lepsze zastosowanie. Tworzysz sobie url'e typu twojastrona.com/pl/account/register lub twojastrona.com.pl/en/page/contact. I po prostu zczytujesz url'e i sprawdzasz jaka jest zmienna, dodatkowo tworzysz sobie malutki skrypt, że jak ktoś wpisuje twojastrona.com to z automatu dodaje Ci pl do adresu (defaultowy język), to samo gdy ktoś wpisz twojastrona.com/account/register, to od razu z automatu dajesz mi język. Do zmiany języka na stronie tworzysz sobie linki z adresem z dany język i tyle. Reszta zastosowania jak podawali poprzednicy, katalog lang i w nim pliku z językami.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:36 |