Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Jak sprawdzić, co wysłało informacje z formularza
GraphiCAD

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Kombinowałem, kombinowałem i poległem...
Szukałem na forum, ale nie znalazłem. Skrypt ma mieć możliwość dodania pozycji do formularza zamówienia wewnątrz firmy, a dopiero po wypełnieniu (możliwe kilka pozycji) zapisanie o do bazy danych.
Wygenerowałem formularz, którego pola mają nazwy generowane przez skrypt. Ilość takich pól jest zmienna:
Kod
for ($licznik = 1; $licznik <= $ilosc_pol; $licznik++) {
     echo "<input type=\"text\" name=\"pos$licznik\" value=\"\"></input>"; // itd.
}

I wychodzi:

Kod
<form action="dodaj.php" method="POST">
<input type="text" value="" name="pos1"></input><input type="submit" name="del_pos1" name="Usuń"></input>
<input type="text" value="" name="pos2"></input><input type="submit" name="del_pos2" name="Usuń"></input>
<input type="text" value="" name="pos3"></input><input type="submit" name="del_pos3" name="Usuń"></input>
...
<input type="text" value="" name="posX"></input><input type="submit" name="del_posX" name="Usuń"></input><BR><inoput type="submit" name="send" value="Zapisz"></input><BR></form><BR>

Problem polega na tym, że  nie wiem, jak zrobić, żeby automatycznie wydobyć informację o tym, które pole typu "SUBMIT" wysłało dane z formularza.
Potrzebana była by jakaś pętla typu:
Kod
for ($licznik = 1; $licznik <= $ilosc_pol; $licznik++) {
if (isset($_POST['del_pos$licznik'])) { cośtam się dzieje... }
}

Ale to nie działa, a nie wiem dlaczego. Argument podany, jako nazwa elementu w tablicy $_POST jest według mnie ciągiem znaków i powinien podlegać takim manewrom, jak generowanie jego nazwy, a jakoś nie działa. A może to coś innego?

Ten post edytował GraphiCAD 4.08.2008, 10:35:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:07