|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Piaskownica Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Mam taką zagwozdkę z zaprojektowaniem bazy danych. Załóżmy, że mam serwis, w którym każdy może sobie założyć kilka minii dzienników oraz blogów (to to samo, ale załóżmy, że blog i dziennik się różnią od siebie merytorycznie i strukturalnie). W każdym dzienniku oraz blogu będą przechowywane jakieś notatki/wpisy. Dla zobrazowania, struktura wygląda tak: (IMG:http://img357.imageshack.us/img357/3103/serwiszi2.jpg) Moje pytanie: jak zaprojektować bazę danych, żeby w jednej bazie znalazły się te wszystkie informacje i był tam względny porządek w tabelach. Myślałem nad czymś takim, że tabele w bazie wyglądałyby tak: userzy (ID, IMIE, etc.) lista_blogow_dziennikow (ID, USER_ID, DZIENNIK_ID, TYP[dziennik albo blog]) dziennik_1 (ID, USER_ID, LISTA_BLOGOW_DZIENNIKOW_ID, WPIS, DATA, etc.) dziennik_2 (...) dziennik_3 (...) Gdzie przy każdym nowo założonym dzienniku lub blogu będzie dodawana nowa tabela w formacie "dziennik_ID". Myślałem tez o takiej budowie: userzy (ID, IMIE, etc.) lista_blogow_dziennikow (ID, USER_ID, DZIENNIK_ID, TYP[dziennik albo blog]) dzienniki (ID, USER_ID, LISTA_BLOGOW_DZIENNIKOW_ID, WPIS, DATA, etc.) blogi (ID, USER_ID, LISTA_BLOGOW_DZIENNIKOW_ID, WPIS, DATA, etc.) Gdzie w dziennikach i blogach będą przechowywane wszystkie wpisy, a z poziomu PHP będę sobie filtrował, które będą wyświetlane. Zakładam jednak, że wpisów będzie obłędnie dużo, więc chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie pod względem szybkości, prawda? A szybkość jest bardzo ważna w tym przypadku. Starałem się opisać problem najjaśniej jak potrafię. W razie czego mogę wszystko dopowiedzieć, jeśli coś ominąłem. Jestem mało doświadczony w temacie i będę bardzo wdzięczny za sugestie! |
|
|
|
publius Skomplikowana baza - ambitne zadanie! :) 2.08.2008, 21:43:38
normanos Cytat(publius @ 2.08.2008, 20:43:38 )... 2.08.2008, 22:18:59
publius Hehe dziękuję za dobitne zobrazowanie mi sprawy
... 2.08.2008, 22:33:24
osiris ta ostatnia podana przez Ciebie lista tabel powinn... 2.08.2008, 23:08:32
publius Sęk w tym, że w kolumnach będzie dużo liczb i daty... 2.08.2008, 23:11:58 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 08:50 |