Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Kohana] Struktura kontrolerów
m87

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym pod Kohaną zrobić prostego CMSa, nie jestem tylko pewny czy dobrze zaplanowałem kontrolery. Pomysł jest taki:

application/controllers/site.php - rozszerza Template_Controller'a, ustawia widok strony głównej (menu, stopka, itd.)
Dla każdej podstrony robię osobny kontroler, który rozszerza Site_Controller'a i ustawia widok podstrony wstawiony gdzieś w środku widoku strony głównej.

application/controllers/admin.php - rozszerza Template_Controller'a, ustawia widok panelu administracyjnego.
Do katalogu application/controllers/admin wrzucam kontrolery odpowiadające za dodawanie newsów, userów itd, każdy rozszerza Admin_Controller'a.

To powinno działać tak:
domena.pl/ - strona główna, czyli to co jest w Site_Controllerze (application/controllers/site.php)
domena.pl/kontakt - jakaś podstrona, Kontakt_Controller (application/controllers/kontakt.php)
domena.pl/admin - strona główna panelu, Admin_Controller (application/controllers/admin.php)
domena.pl/admin/news - zarządzanie newsami, News_Controller (application/controllers/admin/news.php)

Czy to jest dobre rozwiązanie, czy powinno się to robić jakoś inaczej? Nie mam doświadczenia we frameworkach, więc pytam żeby potem nie przepisywać połowy kodu tongue.gif

Może wszystkie kontrolery i widoki panelu administracyjnego powinny być zrobione jako moduł albo leżeć w katalogu system? Panel będzie uniwersalny, dla wielu różnych stron, ale w 90% wszędzie taki sam - to które funkcje panelu są włączone będzie zapisane jedynie w bazie danych.

Może ktoś robił coś podobnego pod Kohaną i podzieli się doświadczeniami? tongue.gif Z góry dzięki za wszystkie rady smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:35