![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. Chciałbym prosić o sprawdzenie, a raczej odpowiedź, która pozwoli mi rozwiać wątpliwości związane z moim skryptem logowania. Wykodziłem takie proste logowanie do PA oparte o sesje. Nie o bazę danych. Nie jestem, jednak przekonany co do bezpieczeństwa tego skryptu. Czy nadaje się on do logowania i jest bezpieczny ?
login.html Kod <html> <head> <title>Prosta strona logowania</title> </head> <body> <p> <a href="tajne.php">Chroniona zawartosć</a> </p> <p>Logowanie!</p> <form action="autoryzacja.php" method="post"> Nazwa użytkownika <input type="text" name="username"> Hasło <input type="password" name="password"> <input type="hidden" name="login"> <input type="submit" value="Wyslij" /> <input type="reset" value="Wyczysć" /> </form> </body> </html> autoryzacja.php Kod <?php session_start(); // user jest zalogowany if (isset($_POST['login'])){ if (isset($_POST['username']) && ($_POST['username'] == 'admin') && isset($_POST['password']) && ($_POST['password'] == 'adminlol')) { $_SESSION['Autentykacja'] = 1; } else{ $_SESSION['Autentykacja'] = 0; } session_write_close(); header('Location: tajne.php'); } // user nie jest zalogowany if (isset($_GET['logout'])){ session_destroy(); header('Location: login.html'); } ?> tajne.php Kod <?php session_start(); ?> <html><head><title>Chroniona strona</title></head> <body> <?php if (isset($_SESSION['Autentykacja']) && ($_SESSION['Autentykacja'] == 1)){ ?> <h2>Chroniona zawartość</h2> <p>Witaj! Ponieważ jesteś zalogowanym użytkownikem, możesz wyświetlić chronioną zawartość strony.</p> <p>Możesz również się wylogować za pomocą łącza <a href="autoryzacja.php?logout">Wyloguj</a> </p> <?php } else{ ?> <h2>Nie jesteś zalogowanym użytkownikiem</h2> <p>Witaj! Ponieważ nie jesteś zalogowanym użytkownikiem, nie możesz wyświetlić chronionej zawartości strony.</p> <p>Ale możesz się zalogować za pomocą łącza <a href="login.html">Zaloguj</a></p> <?php } ?> </body> </html> Każdy komentarz oraz uwaga mile widziane. Jestem w tych sprawach początkujący, dlatego proszę was o radę. Pjoona (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował greenway 2.07.2008, 19:53:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:21 |