Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> WHERE
switch

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Baza składa się z trzech tabel. Wszystko ładnie i pięknie gra, pobieram sobie dane definiując polecenia do poszczególnych pól co powoduje wyświetlenie się linku z numerem ID, po naciśnieciu którego wszystkie potrzebne dane poprzez polecenie LEFT JOIN zbierają się do kupy i pięknie to działa. Danych jednak przybyło i chcialbym mieć możliwość bardziej szczegółowego podziału kategorii. Np jeżeli wybiorę pole nazwa, chciałbym skrócic wynik tego wyszukiwania do jakiejś jednej grupy np. nazwa w jednym mieście. Wyświetlam, więc dodatkowe dane poprzez formularz (po wyświeleniu się wszystkich danych z pola nazwa) i chcę to skrócić, czyli :
[php:1:9fa482f3a6]<?php
$link = mysql_connect("baza", "uzytkownik", "haslo")
or die ("Nie można połączyć się z bazą danych - zapraszam później.");
$mam = mysql_select_db ("nazwa_bazy") or die ("Nie można połączyć się z bazą danych - zapraszam później.");
$pytanie = mysql_query ("SELECT miasto FROM tabela2 GROUP BY miasto");
echo"<form action='wynik.php' method='post'>";
echo"<select name='miasto' >";
while($row = mysql_fetch_array($pytanie)) {
$miasto = $row['miasto'];
echo"<option value='$miasto'>".$miasto."</ option>";
}
echo"</select>";

?>[/php:1:9fa482f3a6]

OK i teraz chciałbym w wynik.php pobrać pole nazwa w zależności od miasta. Nie mam problemu, jeżeli miasta będą umieszczone w tej samej tabeli co szukana nazwa wtedy daje polecenie:
Kod

SELECT id, nazwa, miasto FROM tabela1 WHERE  miasto = '".$_POST['miasto']."' ORDER BY nazwa ASC

Natomiast ja mam miasta w drugiej tabeli i nie za bardzo wychodzi mi wyszukiwanie pola nazwa w pierwszej tabeli w zależności od pola miasto w drugiej tabeli.
Próbowałem LEFT JOIN, ale może coś pochrzaniłem bo pokazywał błąd.
Rozwiązanie poniżej jest bez sensu, gdyż pokazuje dokładnie wszystkie dane bez skracania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
Kod
SELECT * FROM tabela1, tabela2 WHERE miasto = '".$_POST['miasto']."' ORDER BY nazwa ASC

Pewno to jest proste jak drut..... dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- switch   WHERE   3.01.2004, 04:17:34
- - Foxx   A tak: SELECT * FROM tabela1, tabela2 WHERE tabel...   3.01.2004, 10:51:37
- - uboottd   Podaj blizsze szcegoly budowy bazy.   3.01.2004, 12:59:48
- - adwol   php Początkujący => Bazy danych   3.01.2004, 17:17:53
- - switch   baza   3.01.2004, 17:38:01
- - Foxx   No ale czekajcie... to ja się wygłupiłem z tą odpo...   3.01.2004, 17:39:34
- - switch   Twoja odpowiedź   3.01.2004, 17:48:03
- - switch   dla wszystkich   3.01.2004, 19:17:41

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.09.2025 - 22:50