![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Żory / K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:9afb1fe096]
class AbstractSingleton { static function instance() { static $instance; if (!$instance) { // nie mogę napisać $this, bo metoda jest statyczna $class = self::getClassName(); $instance = new $class; } return $instance; } } class test extends AbstractSingleton { function getClassName() { return 'test'; // edit: skądś tutaj wziąłem 'test2' } } test::instance(); [/php:1:9afb1fe096] wywala błąd: Fatal error: Call to undefined method abstractsingleton::getclassname() in E:usrwwwssiindex.php on line 12 Testowałem na PHP5 b2 i b3, z i bez słowa kluczowego "static" na początku metody. Podmieniałem self na $this, this i bez skutku. Niby dobrze, bo self:: służy do wywołania metody klasy w której jestem, używa się jej przy nadpisywaniu. Wobec tego jakiego słowa mam użyć zamiast "self", jest jakiś odpowiednik $this bez "$" do użycia w metodach statycznych? -------------------- Gadu-Gadu: 3909164
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:22 |