Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pozycjonowanie elementów na stronie
zwierzolak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cssów używam już od pewnego czasu i uważam, że sa po prostu wspaniałą ideą. Tylko do szczęścia brakuje mi dobrego opanowania pozycjonowania elementów na stronie. Do tej pory robię to właściwie na wyczucie - eksperymentuję i patrzę jakie będą efekty - wypraktykowałem sobie, że robię wszystko
Kod
float:left; /*lub right :)*/

i stałe wysokości i szerokości elementów. Wtedy wiem mniej więcej jak się będą zachowywać divy na stronie. Ale często nie wiem co dlaczego się dzieje - czemu jak div zewnętrzny niema float:left; to już coś sie pierniczy, od czego zależy że div czasem się rozciąga w zależności co ma w środku a czasem nie i wiele innych. Wiem o różnych typach wyświetlania elementu jak block inline cośtam inline block i jak powinny się zachowywać ale i tak nielogiczne czasem mi się to wydaje, tzn nie sprawdza się w praktyce... ogólnie czytałem trochę różnych kursów i jedną książkę ale nie poruszały one tego tematu zbyt głęboko...

Dlatego nie przedłużając za bardzo guitar.gif szukam dobrych źródeł wiedzy(tutoriali, książek, artykułów) na temat teorii i praktyki pozycjonowania elementów strony w Cssie, żeby ten temat lepiej ogarnąć (mogą być po angielsku)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:29