![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien dość irytujący problem:
Mam w MySQL 5 tabelę: Kod +--+-----+----------------+ Pole blablabla nie jest dla nas istotne. Jak widać rekordy mają id własne i id grupy (pole owner). Teraz chciałbym jednym zapytaniem pozbyć się starszych rekordów z danej grupy. Zależy mi, żeby w każdej grupie pozostały np. maks 2 rekordy, przy czym w pierwszej kolejności należy kasować te z niższymi numerami id. Nie ma reguły że te same grupy owner będą następowały bezpośrednio po sobie (np. owner =1 mogą mieć rekordy o id 2, 5, 15). Po wykonaniu takiego zapytania powyższa tabelka powinna dojść do takiego rezultatu:|id|owner| blablabla | +--+-----+----------------+ |1 | 1 | kobakovga | |2 | 1 | dwawdadw | |3 | 1 | d21r1rtt2 | |4 | 2 | koawdawdka | |5 | 2 | dawawdaddwa | +--+-----+----------------+ Kod +--+-----+----------------+ |id|owner| blablabla | +--+-----+----------------+ |2 | 1 | dwawdadw | |3 | 1 | d21r1rtt2 | |4 | 2 | koawdawdka | |5 | 2 | dawawdaddwa | +--+-----+----------------+ Zacząłem kombinować coś takiego:
Czy to jest poprawne rozumowanie? Ten post edytował L_Devil 20.05.2008, 12:38:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:27 |