![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam w bazie dwie tabele tabela db_info id (mediumint) | cid (mediumint) | dbid (tinyint) main_companies id (mediumint) | company | city ... itp itd dane adresowe (text) rekordow w tabeli main_companies mam ~ 70 000 natomiast w tabeli db_info ~ 150 000 Problem polega na tym że przy wywołaniu wydawałoby się prostego zapytania
skrypt potrafi sie wywalic - po prostu tak długo mieli że dostaje jedynie komunikat UNABLE TO SAVE RESULTS czasem wystarczy odswiezyc ale mimo to potrafi wybierac te dane okolo 15 sekund to chyba zbyt dlugo trwa ? Pytanie moje co mozna zrobic w sensie struktura tych tabel aby maxymalnie zoptymalizować to. Obie tabele są typu MyISAM - czytalem gdzies ze jesli w jakiejs tabeli sa wyłącznie liczby to wowczas mozna dac InnoDB - zrobilem tak nawet dalo to jakis efekt podziałało jako tako ale potem znowu to samo. Pozniej wywalilem indexy z tabeli db_info zostawilem tylko glowne, i zmienilem spowrotem na MYISAM i teraz tez niby dziala ale dalej jakos srednio. Czy ktos jest w stanie cos mądrego doradzic ? Hosting mam na home.pl Ten post edytował pasTerzu 28.03.2008, 21:59:26 -------------------- nie wierz w cuda ... zdaj się na nie ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:15 |