Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] [javascript] synchronizacja czasu, czy istnieje już jakiś na to sposób?
Cezar708

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam pytanie, czy istnieje jakiś system synchronizacji czasu pomiędzy skryptem JavaScript a PHP?

Chodzi mi o taką sytuację, na przykład:

Załóżmy, że skrypt PHP "wie" o tym, że dany proces zakończy się za X sekund, podczas generowania strony statycznej przekazuje zmienną zawierającą pozostały czas (X sekund) do skryptu JavaScript, po to aby JavaScrpt mógł już samodzielnie odliczać czas w dół.

Jest jednak mały problem, nie jestem w stanie przewidzieć ile czasu będzie się strona przesyłała do przeglądarki, a jak wiemy jest to uzależnione od wielu czynników (odległości, ruchu w sieci, szybkości łącza). A co za tym idzie czas od momentu odliczania w JavaScript będzie nie X tylko X-m, gdzie m to czas przesyłu danych....

więc czy jest jakiś sposób na to aby w miarę skutecznie synchronizować czasy pomiędzy skryptami PHP a JavaScript?
Może jakieś wykorzystanie AJAXa?

Osobiście usatysfakcjonowałaby mnie rozbieżność pomiędzy czasami na serwerze a u klienta nie przekraczająca 1 sekundy.

Pozdrawiam
Cezar

PS: Nie wiedziałem w zasadzie w jakim dziale umieścić ten wątek, ponieważ jest on z pogranicza JavaScript i PHP. Umieściłem tutaj, ewentualnie proszę o przeniesienie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.08.2025 - 15:17