![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wpadłem na pomysł napisania klasy która generuje kod CSS, ale chwilkę później mój zapał ostudziło pytanie "Czy to się opłaca pisać i czy będzie wydajne?". Z takim pytaniem zwracam się do Was. Może ogólny zarys, co klasa będzie potrafiła: - tworzenie całego css i wrzucanie go pomiędzy znaczniki <style> w kodzie strony, pisanie css do elementów na zasadzie uzupełnienia wartości style="", - zmiana już istniejącego css (wczytanie css'a), czyli zmiana poszczególnych atrybutów itp, - wszystko na wyrażeniach regularnych i tablicach przechowujących wartości. No i po rozważeniu to na plus: + możliwość pisania swobodnie CSS, co za tym idzie elastyczność - dzięki dynamicznemu tworzeniu. + możliwość szybkiej zmiany już istniejącego pliku CSS + wszystko odbywa się po stronie serwera nie trzeba ciągle aktualizować/zmieniać całych plików CSS, a wydaje mi się to poręczne. + szybsza obsługa zmiany template strony z poziomu użytkownika, możliwość zmiany wszystkich np. kolorów na stronie (?) Jeśli chodzi o minusy: - żmudne tworzenie (!) np: (kod pisany na szybko).
- szybkość obsługi i wpływ na generowanie się strony, - czy to jest w ogóle potrzebne (?)(!), - czy ma sens takie tworzenie xHTML/CSS z poziomu PHP - w sumie jeśli chodzi o to to istnieje xAJAX, czyli tworzenie JS z poziomu PHP Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat, czy to ma sens i czy warto coś takiego pisać. Prosiłbym też o odniesienie się do moich za i przeciw ![]() Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie na ten temat. Z góry dzięki ![]() Ten post edytował sniezny_wilk 4.03.2008, 21:19:21 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:05 |