Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][mysql] Zmienna w nazwie, Jak to dokladnie zrobic?
wupasek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Problem wyglada tak, dodaja se rekordy, znajduje ostatnie id
ale jak mam to wpisac do inserta zeby sie dobrze nazwa pliku zapisala?
1/do tabeli chcialbym wrzucic nazwe skladajaca sie z ID rekordu i _cyfry od 1 do 4 czyli np 60_1.jpg 60_2.jpg itd, w przypadku inserta czesc _1.jpg _2.jpg itd moze byc zdefiniowana recznie bo sa tylko cztery wiec nie ma duzo roboty, ale jak polaczyc otrzymane id z ta koncowka?
2/ do folderu chcialbym wrzucic plik tez o takiej samej nazwie oczywiscie, ale tym razem chcialbym wykorzystac iteracje od 1 do 4
3/ no i kwestia kolejna - czy musze dopisywac .jpg za kazdym razem? jak nie dodam to zapisuja sie bez rozszerzen wiec lipa - jakie jest z tego wyjscie?
4/ czy da rade jakos zrobic z jednym Insertem tylko?

bo teraz wrzucam czesc, potem odczytuje id rekordu i dopiero wrzucam reszte z id w nazwie (przynajmniej takie bylo zalozenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
Probowalem laczenia tych dwoch zmiennych na rozne sposoby, z ' , ", kropka i to w kilku kombinacjach, ale nie trafilem na poprawna konfiguracje :/
Dopiero kilka dni grzebie w php wiec napewno o czyms nie wiem albo przeoczylem

Prosze o pomoc bo mnie juz szlag trafia

kod (fragment ktory dotyczy mojego problemu)
  1. <?
  2. mysql_connect ("localhost", "$user", "$pass") or die ("Brak połączenia z MySQL");
  3.  mysql_select_db ("$database") or die ('Błąd połączenia z bazą'.': '.mysql_error());
  4. mysql_query ($query);
  5.  
  6. $query = mysql_query ("INSERT INTO ogloszenia_auta VALUES (NULL, '$rodzaj', NOW() )");
  7.  
  8. $new_id = mysql_insert_id();
  9.  
  10. mysql_query ($query2);
  11.  
  12. $query2 = mysql_query ("INSERT INTO ogloszenia_auta VALUES (NULL, '$rodzaj', NOW(), '$marka', '$model', '$opis', '$rocznik', '$przebieg', '$cena', '$miasto', '$sprzedajacy', '$email', '$telefon', '$new_id_1.jpg', '$new_id_2.jpg', '$new_id_3.jpg', '$new_id_4.jpg' )");
  13.  
  14. if (!$query2)
  15. {
  16. echo " Wpisu nie dodano!!";
  17.  
  18. } else {
  19. echo "Dodano";
  20. }
  21. //ZMIANA NAZWY PLIKU
  22. for ($i=1; $i<=4; $i++) 
  23. {
  24.  
  25. $tmp_img = "ogl_tmp_img$i";
  26.  
  27. if (is_uploaded_file($$tmp_img)) {
  28.  move_uploaded_file($$tmp_img, 'up/$new_id_$i.jpg');
  29. echo "Przesłano na serwer."; }
  30. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.09.2025 - 22:47