![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Przeglądałem dzisiaj kilka najpopularniejszych frameworków w PHP i zauważyłem, że w większości przypadków model składa się z warstwy dostępu do danych. I tak "Zend Framework" oferuje bramę danych w bibliotece "Zend_Db_Table", zaś "Symfony" używa "Propel" jako ORM.
I gdzie teraz tutaj jest miejsce na logikę biznesową jak np. zadanie obliczenia przychodu? I czy kompletnie zrezygnowano z warstwy usług ("service layer") ? Z tego co wywnioskowałem to w takich przypadkach do kontroli transakcji i koordynowania odpowiedzi służy akcja w kontrolerze akcji. Pomimo, że RoR nie jest PHP-owym frameworkiem, to tam występuje podobna sytuacja. Czy tylko frameworki Javy stosują w pełni prawidła warstwy modelu we wzorcu MVC dzieląc go na warstwę logiki biznesowej, warstwę dostępu do danych i pośredniczącą pomiędzy logiką, a aplikacją warstwę usług? Czy macie może jakieś przykłady jak zastosować logikę biznesową i ew. warstwę usług np. w Zend Framework czy Symfony? Proszę o pomoc i dyskusję. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:14 |