|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam,
mam baze danych z wieloma tablicami, zeby wyswietlic wszystkie wyniki z 3 tabel moge napisac tak:
mozna zauwazyc ze wszystkie tabele z ktorych korzystam zaczynaja sie od 'tablela'; jak powinno wygladac poprawna skladnia polecenia aby to wykorzystac? [kod]SELECT * from nazwatabeli WHERE nazwatabeli REGEXP 'tabela.+'[/kod]; druga sprawa jest ze chcialbym do tego dodac kwalifikator, ktory sprawdza czy dana wartosc rekordu z tabel spelnia warunek REGEXP lub LIKE; chodzi mi mniej wiecej o takie cos: Kod select * from (wszystkie tabele spelniajace regexp) where (jakakolwiek wartosc z wszystkich kolumn spelnia warunek) mam nadzieje ze do tej pory mozna bylo mnie zrozumiec, ale powiem jeszcze jak moja baza wyglada: mam tabele w bazie danych Kod tabelapierwsza, tabeladruga, tabelatrzecia, tabelaczwarta, tabelapiata, tableaszosta, tabelasiodma, +tabela(+kilkaset kolejnych) ta baza zwieksza sie caly czas wiec nie jest praktyczne uzupelnianie co jakis czas listy baz do skorzystania; kazda z tabel ma strukture: [pre]tabelapierwsza: imie|nazwisko Jan | Kowalski Jan | nazwiskodwa Jerzy|nazwiskotrzy[/pre] [pre]tabeladruga: imie|nazwisko Grzegorz| Nowak Pan| nazwiskocztery Jerzy|nazwiskopiec[/pre]; chcialbym jednym poleceniem zwrocic wszystkie imiona i nazwiska ktore spelniaja warunek REGEXP '*a*' lub LIKE '%a%'; reasumujac Kod select * from [wszystkie tabele ktorych nazwa zaczyna sie od 'tabela']
gdzie w dowolnych kolumnach wartosc zawiera ciag 'a'; |
|
|
|
test30 Wyświetlenie wszystkich rekordow spelniajacych like z wszystkich tabel w bazie spelniajacych REGEXP lub LIKE 11.02.2008, 20:31:54
Łukasz O. [PHP] pobierz, plaintext <?php$tabela_wszystkic... 11.02.2008, 21:16:14
test30 a czy istnieje mozliwosc zrobienia tego w czystym ... 11.02.2008, 21:35:38 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 18:24 |