Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak przechowywac dane (powtarzalne)?, Chodzi o przechowywanie danych np. z tablicy...
mxm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!!

Chciałbym się zapytać jak przechowywać dane w Bazie MySQL.

Powiedzmy ze robię sobie baze z filmami np. do katalogowania włąsnych zbiorów płyt. Budowanie skryptu ma na celu czeste wyszukiwanie pozycji wg różnorodnych kryteriów (więc musi to być wydajna metoda przy tak dużych danych).

Mam formularz, w którym wypełnia się formularz. Większość danych jest prosta do wprowadzenia. Ale...

Problem 1: Jak przechowywać gatunki filmowe?questionmark.gif Można co prawda zrobić serialize i wrzucic do bazy ciag ale wtedy wyszukiwanie byłoby mało skuteczne (zwłaszcza wyszukiwanie wg kilku gatunków). Tak więc najlepiej jakby wszystko było w bazie i tam zapytaniem mozna było sobie wyciagnac liste z tytułami o podanych kryteriach. Tak wiec mam to przekazywac np.
- w postaci ciagu: 'Akcja, Dramat, Przygodowy' (tak mam obecnie w bazie)
- w postaci jakiś kodów np. '#01:#04:#23'
- czy może jakoś inaczej winksmiley.jpg

Problem 2: Teraz w osobnej tabeli chciałbym dołączyć informacje o nośniku (np. DVD). Jest tam dość skompikowane wprowadzenie z formularza scieżki dźwiekowej (jest kilka ścieżek dźwiękowych w oryginalnym DVD). Chcąc je wszystki uwzględnić trzeba prowadzić dla POJEDYŃCZEJ ścieżki dźwiekwoej takie informacje jak rodzaj kodowania (DD 5.1, DD 2.0, DTS), a następnie język (Polski Lektor, Angielski). Na każdej płycie może być dowolna ilość ścieżek od 1 do 6. Jak to wprowadzać do bazy??
- Jako pełne nazwy w postaci ciągu np. 'DD 5.1 Angielski, DD 2.0 Polski Lektor'
- czy jakoś inaczej, może bardziej wydajniej?questionmark.gif

Przedstawione przykłady to jakby tabela w tabeli tylko ze MySQL nie obsługuje pól jako tablice winksmiley.jpg A umieszcenie tego w osobnych wierszach nie ma sensu. Ma ktoś jakieś własne przemyślenia lub doświadczenia??
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:14