![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem jak uzyskać taki system logowania, żeby mi sprawdzał login i hasło z danymi w bazie. Do tej pory korzystałem z góry zdefiniowanych loginów i haseł w skrypcie.
Kombinowałem różnymi sposobami: z początku połączenie z baza, kolejnie sprawdzanie danych ale wiem, że jest jeszcze potrzebne cookie Kod <?php
if(isset($_GET['akcja']) && ($_GET['akcja'] == "wyloguj")) { $_SESSION['zalogowany'] = 0; echo "Wylogowano<a href='index.php'> | Odśwież</a>"; } $a = 1800; if ($_SESSION['zalogowany'] == 1) { if (time() - $_SESSION['czas'] > $a) { $_SESSION['zalogowany'] = 0; echo "Sesja zakończona. Nieczynność dłuższa niż $a <a href='index.php'>Odśwież</a>"; } } if ((isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) || ($_SESSION['zalogowany'] == 1)) { $_POST['login'] = addslashes(strip_tags($_POST['login'])); $_POST['haslo'] = addslashes(strip_tags($_POST['haslo'])); if ((!empty($_POST['login']) && !empty($_POST['haslo'])) || ($_SESSION['zalogowany'] == 1)) { if ((($_POST['login'] == 'jan') && ($_POST['haslo'] == 'kowalski')) || ($_SESSION['zalogowany'] == 1)) { echo "Zalogowano jako: " .$_POST['login']; $_SESSION['zalogowany'] = 1; $_SESSION['czas'] = time(); echo "Co chcesz teraz zrobić?? <br/> <a href='index.php'>Odśwież</a> | <a href='index.php?akcja=wyloguj'>Wyloguj się</a>"; } else echo "Zły login lub hasło, spróbuj <a href='index.php'>ponownie</a>"; } else echo "Nie został podany login lub haslo, spróbuj <a href='index.php'>ponownie</a>"; } /* else echo "Nie zostały przysłane żadne zmienne, spróbuj <a href='odbior.php'>ponownie</a>"; */ ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:18 |