![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jakiś czas temu zacząłem zabawę z frameworkiem Symfony. Zacząłem zabawę ORM - geenralnie zabawą z bazą danych. Stworzyłem sobie tabelę w bazie danych, utworzyłem dla tej tabeli plik schema.yml dla struktury (wszystko zgodnie jak w dokumentacji w rozdziale 8. Mój plik wygląda tak: propel: user: _attributes: { phpName: User } user_id: firstname: varchar(50) lastname: varchar(50) Wszystko ładnie mi działa - dane dodają się do bazy danych za pomocą propela. Poniższy kod umieściłem w jednej z akcji w moim module: $pConnection = Propel::getConnection(); $pQuery = "INSERT INTO user(firstname, lastname) VALUES ('Rafal', 'Sobczuk')"; $pStatement = $pConnection->prepareStatement($pQuery); $pResultset = $pStatement->executeQuery(); Do tej pory wszystko działa ładnie. W dokumentacji napisane jest, że oprócz standardowych zapytań mogę użyć klasy User (w moim przypadku, bo taki nadałem atrybut tej tabeli w pliku schema.yml. Po wywołaniu konstrutora klasy User w tej samej akcji którą opisałem kilka linijek wyżej dostaję komunikat, że: Fatal error: Class 'User' not found in /var/www/html/www.sobczuk.eu/apps/main/modules/page/actions/actions.class.php on line 26 W którym miejscu powinienem wywołać konstruktor klasy User? A może czegoś nie za' include'owałem? W dokumentacji dość niejasno to jest napisane. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Rafał Sobczuk |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:58 |