![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem, gdyż pracuję obecnie nad serwisem, który ma 10, 000 unikalnych wizyt dziennych (150 online). Nie jest to jakoś specjalnie dużo, ale wystarczyło, abym miał problem z jego optymalizacją. Jest to serwis z mp3 ! Obecnie serwis stoi na potężnym dedyku, bo aż 8 gb ram, inne parametry też tak samo potężne jak ten ram, ale... Strona działa dobrze z wyjątkiem tego, że gdy wchodzę w podstronę, to ładuje się ona ~35 - 50 sekund. Problem jest w tym, że baza danych ma około 500, 000 rekordów z piosenkami i ciągle się powiększa. Myślę, że dojdzie do miliona. Wszystko ładnie działa, wyniki wyszukiwania są zapisywane w cache i nie ma problemów. Gdy wybieram pojedyńczy utwór, aby go przesłuchać ładuje mi się akcja MORE w której jest mniej więcej taka budowa(mój własny framework, proszę nie krytykować. chodzi tylko o zaprezentowanie kodu):
Oznacza to, że skrypt pobiera ID piosenki z linka i do zmiennej Name zapisuje np. moreinfo-6312, następnie sprawdza czy istnieje cache o danej nazwie lub czy w nie jest "przeterminowany" (raz na tydzień). Jeśli tak - pobiera dane z bazy danych. Zapytanie wygląda mniej więcej tak:
na końcu wyświetla dane z cache. Nie wiem dlaczego, ale to mi obciąza baardzo serwis. Moje przypuszczenia to, albo układ plików cache: - app/cache/ : TUTAJ SĄ WSZYSTKIE PLIKI CACHE, NIE MA PODZIAŁÓW NA KATALOGU (SYSTEM DEBIAN 4 - ponoć może być milion plików i to nic nie zmienia) albo ... no nie wiem.. miał ktoś taki problem? z góry dzięki, Matix. -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:15 |