![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
1. Mam formularz do którego dodaję tekst. Jest on nastepnie obrabiany i każdy wyraz z tego ciągu dłuższy od 3 znaków jest wsadzany do bazy danych. Cały skrypt, mysql i html używają systemu UTF-8. Niestety mimo tego do bazy danych wpadają krzaki. Oczywiście gdy wyciągne te rekordy z bazy danych to przeglądarka wyswietli mi je normalnie. Jednak jeśli do MySQL dodam jakiś rekord ręcznie to normalnie rekordy są przetrzymywane z żąśółćńę itp. Jak zrobić żeby przez sam skrypt tak się dodawało automatycznie?? Tekst jest poddawany obróbce przez nastepujące funkcje w niezmienionej postaci:
Która z tych funkcji coś zawala?? i na co wymienić zeby nie było krzaków w MySQL 2. Drugi problem dotyczy tego że z do innego formularza jestem przekierowywany z jakiegoś tam linku. W linku tym jest zawarta zmienna (a więc tablica GET). Zmienna zawiera jedną literę alfabetu. Nie ma żadnego problemu jesli nie będzie to litera z ogonkiem. Jak zczytać z tej zmiennej GET tą litere żeby normalnie mi ją przekonwertowało do UTF-8 i nie powstały żadne krzaki?? Aktualnie używam funkcji html_entity_decode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 14:04 |