Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Active Validate JS+AJAX, jak napisac funkcje ktora bedzie zdalnie czekac na zdarzenie elementu
Beynar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Potrzebuje zrobic na stronie tzw. Active validate. Wiec jak mam formularz lub\i formularze to za pomoca JS zbieram liste wszystkich pol. Chcialbym aby wartosci pol wraz z ich ID gdy urzytkownik wprowadzi dane zostaly poddane wlidacji poprzez AJAX wyslane do serwera, ktory sprawdzi ktore pole jest walidowane oraz sprawdzi jego wartosc po czym odpowie zwracajac 1 gdy wartosc pola jest nieprawidlowa(np. za malo jest znakow).

Wszystko jest dobrze tylko ja nie-chce dopisywac do kazdego pola wartosci onchange="blabla" tyko aby skryt sam mi zliczyl pola i oczekiwal na zdazenia z danego pola. Probowalem zapisac taki oto kod

Nasz formularz:
Kod

<form id="rejestracja" method="post" action="index.html">
      <input type="text" id="FIRST_NAME" name="FIRST_NAME"/>
       <input type="text" id="LAST_NAME" name="LAST_NAME" />
       <input type="text" id="EMAIL" name="EMAIL" />
       <input type="submit" id="SUBMIT" value="rejestruj" />
  </form>

Skrypt zwracajacy tablice ID wszystkich pol, z wszystkich formow w dokumencie:
Kod
     <script>
       var formsNo=document.forms.length;
       var tab=new Array();

for(var i=0; i < formsNo; i++){
           inputsNo=document.forms[i].elements.length;
           for(c=0; c<inputsNo; c++ ){
               element=document.forms[i].elements[c];
               tab.push(element.id);
           }
       </script>

Wiec jak mam formulaz to skrypt powyzej zlicza pola i ID tych pol zapisuje do tablicy "tab". Jak teraz zrobic aby przy zdarzeniu onchange zostal wykonany jakis skrypt, probowalem zapisac do tej tablicy:
Kod
"document.forms[i].elements[c].onchange=function(){alert(document[forms[i].elements[c].id);}"
...aby przy zdarzeniu onchange wykonala sie funkcja i wyswietli mi okienko z ID pola formularza, taki zapis mi niedziala bo do tablicy zapisuje mi stringi gdy wyswietlilem sobie zawartosc jednego pole w tej tablicy to mialem forms[i].elements[c] niepodstawialo mi wartosci "i" i "c".

Zatem jak napisac ta funkce aby oczekiwala na zdarzenie pochodzace z pola formularza?? Oraz aby ta funkcja niebyla z dokumencie ale w sekcji head

Ten post edytował Beynar 25.12.2007, 11:51:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:00