Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> .htaccess, zmienna liczba zmiennych w adresie, Pytanie dla doświadczony praktyków, obytych z mode_rewrite
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie, piszę skrypt artykułów i wpadłem na poroniony pomysł zastosowania w nim (opcjonalnie, do wyboru przez użytkownika) przyjaznych adresów.

Uruchomiłem moda, odpaliłem przepisywanie linków i wszystko cacy, ale jest kilka problemów:

Strona główna+ porcjowanie
mojastrona.pl/artykuly/index.php mojastrona.pl/artykuly/index.html
mojastrona.pl/artykuly/index.php?a=2 mojastrona.pl/artykuly/index,2.html

Napisałem prostę regułę, która mi to zmienia:
RewriteRule ^index.htm$ index.php [L]
ale chciałbym aby user miał możliwość zmiany nazwy pliku z artykułami, np. na taki:
mojastrona.pl/artykuly/jego_arty.php

Da się jakoś dobrać regułę, czy trzeba zczytywać nazwę pliku i generować .htaccess dynamicznie przy każdym ładowaniu strony?

Filtrowanie i sortowanie
mojastrona.pl/artykuly/index.php?kat=kategoria&sort=rozmiar&a=2 mojastrona.pl/artykuly/kategoria,rozmiar,3.html
napisałem znów regułę i działa, ale znów sukces połowiczny, bo:
- co gdy user wybierze tylko kategorię, albo tylko sortowanie? Typu:
mojastrona.pl/artykuly/index.php?kat=kategoria - pokaż tylko art. z kategorii "kategoria"
mojastrona.pl/artykuly/index.php?sort=rozmiar - sortuj wg rozmiaru
Albo nie ma numeru strony? Dodatkowo będzie jeszcze rosnąco/malejąco. Jak wpisze regułę:
- sortowanie/filtr/numer strony to gdy jest tylko sortowanie/numer_strony to nie działa sadsmiley02.gif

Jak rozwiązać ten problem?

Wyświetlanie artykułów:
Zależy mi bardzo na tym, aby adres do artykułu wyglądał tak:
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu.html (tytuł ma być unikalny)

I znów prosta reguła działa, ale gdy mam:
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu,2.html - strona druga artykułu
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu,kom,2.html - ale tu już strona druga, ale do komentarzy do tego artykułu

Jak to jakąś wspólną koncepcją ogarnąć? sciana.gif Dwa dni już nad tym myślę, bez pomocy nie dam chyba rady. Bez numerów stron jeszcze jakoś mi to wychodziło, ale jak pomyślę jeszcze o doklejaniu numerów stron to sciana.gif

Podsumowując:
zmienna1/zmienna2/zmienna3 - nie dość że np. zmienna 2 nie musi wcale w adresie występować, to jak sprawić, aby przepisywać ją na właściwą nazwę? Przecież jak zrobię:
plik-artykuly,filtr-kategoria1,kolejnosc-rosnaco,strona-2.html - to ładny adres przestaje być ładny i niewiele się różni od:
artykuly.php?filtr=kategoria1&kolejnosc=rosnaco&strona=2 sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:26