![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosze o pomoc
chcę sie czegoś nauczyć no i mam problem przerabiam książkę PHP i MySQL Tworzenie stron WWW mam skrypt o nazwie szukaj.html i i taki rezultaty.php. niestety nie moge jakos wysukać i wyswietlić danych z bazy. Mam baze danych o nazwie książkorama, login to kursant, hasło do bazy to kursik a tabela z ktorej chce wyszukiwać to książki. Co moze byc nie tak. <html> <head> <title>Wyszukiwanie książek w księgarni "Książkorama"</title> </head> <body> <h1>Wyszukiwanie książek w księgarni "Książkorama"</h1> <form action="rezultaty.php" method="post"> Wybierz metodę wyszukiwania:<br /> <select name="metoda_szukania"> <option value="autor">Autor <option value="tytul">Tytuł <option value="isbn">ISBN </select> <br /> Wprowadź poszukiwane wyrażenie:<br /> <input name="wyrazenie" type="text"> <br /> <input type="submit" value="Szukaj"> </form> </body> i taki rezultaty.php <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <title>"Książkorama"-Rezultaty wyszukiwania</title> </head> <body> <h1>"Książkorama"-Rezultaty wyszukiwania </h1> <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania']; $wyrazenie=$_POST['wyrazenie']; $wyrazenie = trim($wyrazenie); if (!$metoda_szukania || !$wyrazenie) { echo 'Brak parametrów wyszukiwania. Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie.'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $metoda_szukania = addslashes($metoda_szukania); $wyrazenie = addslashes($wyrazenie); } @ $db = mysqli_connect('localhost', 'kursant', 'kursik', 'ksiazki'); if (mysqli_connect_errno()) { echo 'Błąd: Połączenie z bazą danych nie powiodło się. Spróbuj jeszcze raz później.'; exit; } $zapytanie = "select * from ksiazki where ".$metoda_szukania." like '%".$wyrazenie."%'"; $wynik = $db->query($zapytanie); $ile_znalezionych = $wynik->num_rows; echo '<p>Ilość znalezionych pozycji: '.$ile_znalezionych.'</p>'; for ($i=0; $i <$ile_znalezionych; $i++) { $wiersz = $wynik->fetch_assoc(); echo '<p><strong>'.($i+1).'. Tytuł: '; echo stripslashes($wiersz['tytul']); echo '</strong><br />Autor: '; echo stripslashes($wiersz['autor']); echo '<br />ISBN: '; echo stripslashes($wiersz['isbn']); echo '<br />Cena: '; echo stripslashes($wiersz['cena']); echo '</p>'; } $wynik->free(); $db->close(); ?> </body> </html> Ten post edytował JaRoPHP 12.12.2007, 22:12:13
Powód edycji: Dodanie tagu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:39 |