![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym trochę rozwinąć myśl NoiseMC. Bo Twoje podejście mnie lekko zaintrygowało.
Rozumiem że wynika ono z modelu MVC ? Mam pytanie odnośnie tego co napisłeś. Jak skorelowac ze sobą konkretny obiekt Model i nie-Model ? Chodzi mi o to, że jeżeli utworzę dwie klasy to bede mial 2 obiekty. Jezeli Data Object ma przechowywać tylko dane, to rozumiem, że nie powinien on mieć wogóle metod manipulującymi danymi ? Nawet gettery ? Załużmy taką sytuację. pobieram z bazy Artykul. Chcialbym zmienic mu opis i zrobic update danych na bazie. Czy dobrze rozumiem, ze klasa Data Access Objects zajmuje sie pobieraniem danych i zwracaniem obiektu a po poprawieniu przekazuje obiekt to Data Access Objects i go zapisuje ? Chyba ze umiescic go w klasie model na stale. No nie wiem. Np. Mam taką klase
i teraz wykorzystanie
W ten sposób wyciągam dane konkretnego artykułu (po jego ID). I co o tym myslicie ? Czy to jest prawidłowo ? Czy moglbym stworzyc np. klasę Articles_Model, ktora zawieralalby metody zwracajace: 1. obiekt ArtykulInfo (class ArticleInfo) 2. obiekt Artykul (class Article) 3. lista info artykulow danej kategorii -> tablica obiektow class ArticleInfo Ten post edytował become 30.11.2007, 12:44:08 -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
NR1 W Polsce - Portal Społecznościowo-Randkowy Pozycjonowanie - najlepsze polskie narzędzie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:44 |