![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do was takie pytanko ! powiedzmy ze robie księgę gości w php, opartą tylko i wyłącznie na plikach tekstowych. Che by wyswietlała wpisy kolejno na stronie od najmłodszego - narazie wiem jak to zrobić, ale schody zaczynają się gdy chce by wyswietlało 5 ostatnich wpisów na 1 stronie, na następnej następne 5 itd. To niby tez wiem jak zrobic:
Kod <?
$dane=file("aaa.txt"); $a1=$b+1; $a2=$b+2; $a3=$b+3; $a4=$b+4; $a5=$b+5; echo($dane[$a1]); echo($dane[$a2]); echo($dane[$a3]); echo($dane[$a4]); echo($dane[$a5]); echo("<a href=ksiega.php?b=-5>wstecz</a> <a href=ksiega.php?b=5>dalej</a>"); ?> to by było tak, ale nie wiem jak zrobić by skrypt sprawdzał czy ta linijka istnieje, tzn mam 10 wpisów (akurat na 2 strony) a na stronie wyswietla sie "dalej" prowadzące do pustej strony! Jak to mozna ograniczyc ? czy wstawic wcho z linkami do funkcji if? Kod if(!($dane[$a5]=="")) echo("<a href=ksiega.php?b=-5>wstecz</a> <a href=ksiega.php?b=5>dalej</a>");
czy jest moze jakis inny sposób? pyt. 2 jak zrobic by skrypt automatycznie zastępował jakis tekst obrazkiem, zeby np w textarea wpisac zdanie "aaa bbb ccc" i zeby w miejscu bbb zamiast tekstu pojawił sie obrazek bbb (sorki za głopie pytania ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:11 |