Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nowy katalog a polskie znaki
lidia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam do dopracowania wyświetlanie polskich liter w sporych rozmiarów projekcie napisanym w advajaxie i kodowanym w UTF-8 (takie jest założenie).

W projekcie jest możliwość dodawania plików poprzez file managera, wyświetlanego na warstwie.

Problem polega na tym, że jeśli zakładam nowy katalog z polskimi literkami w file managerze wszystko jest poprawnie wyświetlane, natomiast jesli zakładam katalog pod windowsem - file manager wyświetla mi krzaczki zamiast polkich znaków (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Podobnie jest w przeciwna stronę: katalogi założone pod file managarem, windows pokazuje z krzaczkami.

Próbowałam już funkcji konwertujących z jednego kodowania na drugie i nic nie pomogły.
W jakim kodowaniu windows zapisuje nowo powstałe katalogi? Bo zamiana z win1250 ani iso8859-2 na utf8 ni przyniosły rezultatów.

Pliki php czcionek dołączone do projektu sa kodowane w iso8859-2, jednak zmiana ich kodowania na utf-8 nie naprawiła błędu.

Zaznaczę, że szukam już rozwiązania od paru dni, przeczytałam niemalże wszystkie wątki o polskich literkach na forum, ale nie znalazłam nic pasującego do mojego problemu.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Lidka
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:51