![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
CHCIAŁEM być dobry. Nie chciałem przechodzić na ciemną stronę... Naczytałem się, że layouty oparte o tabelki są BE! Że wolno tylko na divach. Wziąłem się poważnie do roboty, net, tutoriale, przykłady, dziesiątki godzin prób i WIELKIE G.... NIE POTRAFIĘ (albo to po prostu niemożliwe) zbudować na div'ach najprostszego layotu. Trzy panele, ułożone jeden pod drugim. Pierwszy Nagłówek o stałej wysokości na początku treści strony. Druga Treść o zmiennej wyskości, automatycznie dopasowująca się do rozmiarów zawartości, ale jeśli tej treści jest mało, to panel ma ładnie rozciągać się w pionie na CAŁĄ wysokość strony (oczywiści minus wysokość pozostałych paneli). Trzecia Stopka, o stałej wysokości, wyietlana u dołu ekranu (jeśli Treści mało) albo pod Treścią (jeśli jej dużo). W tabelkach wygląda to tak: Kod <html> <head> <title>TEST</title> </head> <body> <table style="height:100%;width:100%"> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">NAGŁÓWEK</td></tr> <tr><td style="border:1px solid">TREŚĆ</td></tr> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">STOPKA</td></tr> </table> </body> </html> I działa bez problemu w każdej przeglądarce. Bez hacków, skryptów, php czy innych wspomagaczy.... Odpowiedzcie mi proszę - czy ja jestem debilem - czy też takiego layoutu na divach nie da się zrobić...? Pozdrawiam, Leszek. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:06 |