Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Spam czy nie spam?, Pytanie dotyczące otrzymywania wiadomości?
zyzioone

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Szanowne grono userów. Mam takie pytanko. Ostatnio dostałem informację na maila z firmy x z zapytaniem czy mogą mi wysłać broszurę informacyjną dotyczącą ich produktu. Zainteresowałem się i zapytałem skąd mają adres mojego maila, więc mi odpisali, że ze strony www( na stronie podany jest adres ). Więc sie zgodziłem i przysłali mi informację. Moje pytanie brzmi - czy jeżeli taka firma buszuje po stronach i wyciąga adresy e-mail do ludzi i firm a potem wysyła do niech zapytanie to jest spam czy nie jest spam??Troche info z wikipedi:

1. Spam to niechciane elektroniczne wiadomości. Najbardziej rozpowszechniony jest spam za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz w Usenecie. Zwykle (choć nie zawsze) jest wysyłany masowo.
  2.  
  3. Istotą spamu jest rozsyłanie dużej liczby informacji komercyjnych
  4. o jednakowej treści do nieznanych sobie osób. Nie ma znaczenia, jaka jest treść tych wiadomości.
  5. Aby określić wiadomość mianem spamu, musi ona spełnić trzy następujące warunki jednocześnie:
  6. -treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy,
  7. -odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości,
  8. -treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.

Ten post edytował zyzioone 20.09.2007, 12:59:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:56