Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Xml-rpc
serafin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Jestem w trakcie pisania swojego kolejnego już cms'a i głównym jego założeniem jest uniwersalność i flexibility (elastyczność). W związku z czym mam pytanie to bardziej zaawansowanych użytkowników. Czy "opłacalne" w takiej aplikacji jest użycie SOAP czy Xml-Rpc (WebServices). I jeśli tak to mam z tym pewien mały problem. Załóżmy, że mam serwer, który przetwarza requesty i wysyła je klientowi. To jest w zasadzie proste. Ale co zrobić gdy do wygenerowania strony jest potrzebnych ponad setka zmiennych, od poziomu zezwoleń nadanych użytkownikowi (GACL) po zmienne sesyjne czy inne. Czy w takim wypadku transport tych zmiennych w jedną i drugą stronę jest opłacalny (w sensie szybkości). Zastanawia mnie głównie transport wszystkich zmiennych od klienta do serwera ... Czy ktoś ma pojęcie z Was w tym temacie ? Z góry dziękuje za odpowiedzi i za rozgryzienie mojego postu... smile.gif

Może jeszcze podam mały przykład:

Request do serwera o wyświetlenie newsów, parametry: sort_by, limit.
A teraz załóżmy, że newsy kontrolowane są właśnie przez GACL. Czy wtedy mam przekazać również poziom zezwoleń użytkownika. i czy potem by wygenerować stopkę i header strony wysyłać kolejny request o dynamiczne dane questionmark.gif Czy może całość strony którą chcę wygenerować otrzymać za pomocą jednego requesta i ptoem dzięki Smarty wyświetlić to??

Jeszcze jedna sprawa, zalozeniem cms'a jest szybkosc. O ile wiem ezPublish korzysta z SOAP i Xml-rpc i jest strasznie wolny. Co wiec proponujecie ?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:26