![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem w trakcie pisania swojego kolejnego już cms'a i głównym jego założeniem jest uniwersalność i flexibility (elastyczność). W związku z czym mam pytanie to bardziej zaawansowanych użytkowników. Czy "opłacalne" w takiej aplikacji jest użycie SOAP czy Xml-Rpc (WebServices). I jeśli tak to mam z tym pewien mały problem. Załóżmy, że mam serwer, który przetwarza requesty i wysyła je klientowi. To jest w zasadzie proste. Ale co zrobić gdy do wygenerowania strony jest potrzebnych ponad setka zmiennych, od poziomu zezwoleń nadanych użytkownikowi (GACL) po zmienne sesyjne czy inne. Czy w takim wypadku transport tych zmiennych w jedną i drugą stronę jest opłacalny (w sensie szybkości). Zastanawia mnie głównie transport wszystkich zmiennych od klienta do serwera ... Czy ktoś ma pojęcie z Was w tym temacie ? Z góry dziękuje za odpowiedzi i za rozgryzienie mojego postu...
![]() Może jeszcze podam mały przykład: Request do serwera o wyświetlenie newsów, parametry: sort_by, limit. A teraz załóżmy, że newsy kontrolowane są właśnie przez GACL. Czy wtedy mam przekazać również poziom zezwoleń użytkownika. i czy potem by wygenerować stopkę i header strony wysyłać kolejny request o dynamiczne dane ![]() Jeszcze jedna sprawa, zalozeniem cms'a jest szybkosc. O ile wiem ezPublish korzysta z SOAP i Xml-rpc i jest strasznie wolny. Co wiec proponujecie ? Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:26 |