![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam sobie 3 tabele A, B i C
-każda ma po dwa pola, id i nazwa + ewentualny id tabeli nadrzędnej -każda kolejna jest zbiorem elementów poprzedniej, czyli są połaczone relacjami - chyba tak to mozna nazwać. Mam też plik z trzema polami typu select odpowiadającymi każdej tabeli Do pierwszego selecta ładuję wszystkie idA i odpowiadające im nazwy I teraz chciał bym zrobić tak, żeby po wybraniu jakiegos elementu z pierwszego selecta wykonane zostało zapytanie zwracające do drugiego pola select idB i ich nazwy Tu z kolei po wybraniu elementu kolejne zapytanie i wypełnienie trzeciego selecta otrzymanymi rekordami. Cytat Przykład: idA, nazwa 0, a 1, b 2 , c idB, idA, nazwa 0, 0, a 1, 0, b 2, 1, c idC, idB, idA, nazwa 0, 2, 0, a 1, 2, 0, b 2, 1, 1, c w select1 wybieram pole 0 (a), to powinno mi pobrać automatycznie z bazy rekordy z tabeli B gdzie idA=0, czyli tu idB=0 i 1 i wpisać je do pola select2. Z drugiego selecta wybieram dalej np. pole 1 a stosowne zapytanie zwraca mi w trzecim polu select odpowiednie rekordy z tabeli C, tu był by to rekord idC=2 Jak cos takiego zrobić? Znalazłem coś takiego http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=30 ale problem w tym że te 3 selecty mam w większym formularzu z innymi polami input, textarea itp. Jak więc to połączyć by dodać taką funkcjonalność do formulrza typu: Cytat <form ...> Jak wysyłam ten formularz to ma mi dodać wszystkie wartości do bazy - więc jak tu wcisnąć obsługę tych selectów?<input type="text" ...> <input type="text" ...> <input type="text" ...> <select name="A" size="1"> dane pierwszego selecta z bazy </select> <select name="B" size="1"> dane drugiego selecta z bazy na podstawie zawartości pierwszego </select> <select name="C" size="1"> dane trzeciego selecta z bazy na podstawie zawartości drugiego </select> <input type="text" ...> <input type="text" ...> ... </form> Zagnieżdżanie formularzy czy jak? Pomocy! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:00 |