|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Na wstępie chciałem powitać wszystkich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Mam malutki problem z dodawaniem klucza obcego a dokładniej stworzyłem dwie tabele typu innodb które wyglądają tak
Tabela z danymi klienta
Oraz table z id klienta z piewszej tabeli
Tabele się utworzyły już byłem prawie happy w kolejnym kroku poprzez skrypt Kod <?php $_POST['klientid']; $_POST['imie']; $_POST['nazwisko']; $_POST['miasto']; @$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "XXXXXX"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("linielotnicze"); $query = "insert into daneklienta (imie, nazwisko) values ('".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."')"; mysql_query($query); $query = "insert into danepodrozy (miasto) values ('".$_POST['miasto']."')"; mysql_query($query); ?> Chaiałem aby automatycznie dodawał się klucz obcy z id tego użytkownika oraz miasto do drugiej tabeli danepodróży no ale się nie dodaję, do pierwszej tabeli daneklienta rekordy się dodaja no ale druga jest empty. Chciałem poprosić o pomoc z tym problemem napewno coś żle robie albo tabele albo skrypt żle napisałem albo nie ma takiej mozliwości aby coś takiego dokonać coś napewno skopałem jestem na etapie początkujący no i mam problemiki. Jak by dało się to jakoś naprawić albo jakoś inaczej wykonać aby zapisywał się klucz bardzo bardzo bardzo bym był wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
KUDELSKI [php][mysql]problem z kluczem obcym 13.08.2007, 17:42:34
kris2 drugie zapytanie nie ma pojecia o klientid.
Musiał... 17.08.2007, 20:05:57
KUDELSKI Dziękuje ci Kris za pomoc już zwątpiłem że ktoś mi... 18.08.2007, 14:59:17 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 08:20 |