Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pobieranie zlecenia/specyfikacja i problemy z tym zwiazane
plurr

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

Chcialbym sie dowiedizec jak to jest z Waszymi klientami, czy kazdy klient jest taki niezdecydowany?

W swojej jakze krociutkiej karierze zdazylem sie juz spotkac z ludzmi ktorzy maja nastawienie typu "a moze by tak zrobic jeszcze to zamiast tego" kiedy aplikacja jest prawie skonczona - i nie sa to zmiany typu 'dodac pole formularza' ale takie w ktorych musze zmieniac wiekszosc funkcji. Jest to dla mnie bardzo uciazliwe, co chwile jakies zmiany w kodzie. Co prawda pracodawca za moja aplikacje oferuje spore pieniadze, ale jestem juz troche zmeczony ciaglymi zmianami.

Czy Wy takze macie takie problemy ? Moze najlepszym wyjsciem bedzie spisywanie funkcji na poczatku, podpisik i close... nie ma dalszych zmian.

Jak uniknac tego typu ciaglych zmian, w koncu prosty program bede robil do grudnia i dostane 1000zl za ponad 4 miesiace pracy i poprawek, jak uswiadomic delikatnie niezdecydowanego klienta ze takie cos jest strasznie denerwujace?

I ostatnie pytanie, jak przyjmowac zlecenie, czy podpisujecie jakies umowy ktorych zmieniac nie mozna, idziecie do firmy i robicie wywiad aby poznac funkcje przyszlego systemu, jak powinna wygladac specyfikacja ?

Pozdrawiam,

ps/ lekko sie rozgladalem po archiwum ale takiego tematu nie widzialem. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 18:47