![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od razu zaznaczam, że moje pytanie kieruję do osób naprawdę b. dobrze znających CSS i XHTML. Usiłuję stworzyć layout z nagłówkiem, kolumnami po lewej i po prawej oraz zawartością strony na środku i ze stopką na dole. Rozwiązań tego typu problemu jest wiele w internecie, jednak jest małe "ale".
Chcę, żeby layout rozciągał się zawsze od lewej do prawej strony ekranu - dajmy na to: top wysokość 140px, kolumny po lewej i po prawej po 200px szerokości, stopka wysokość 40px. Osobiście nie lubię layoutów o stałych szerokościach, gdzie na wyższych rozdzielczościach (sam uzywam 1280x1024) stronka wyglada jak kreska na środku, a po bokach są kilometry pustki. Próbowałem już kilku sposobów, jednak nie udaje mi się osiągnąć zamierzonego celu: chcę mianowicie, by stopka znajdowała się ZAWSZE na dole strony (obojętnie czy zawartość strony to jedna, czy tysiąc linii tekstu). Żadne position: absolute nie wchodzą w grę, ponieważ na pozycję stopki muszą wpływać również wysokości dwóch bocznych kolumn. Najlepszy efekt, jaki udało mi się uzyskać to taki, że stopka jest dla stron niewymagających scrollowania zaraz pod widzialną krawędzią ekranu (stosowanie min-height: 100% kolumn). Próbowałem dawać stopce w takim razie position: relative; top: -40px, ale wtedy pobierane jest jej pierwotne położenie i pod nią i tak jest wolne miejsce. Czy to jest w ogóle wykonalne? Wydaje mi się, że twórcy CSS zbłądzili trochę, bo cały ten standard jest tak mało intuicyjny, że szkoda gadać (chodzi mi o pozycjonowanie elementów). Po części winne są oczywiście widzimisię przeglądarek. Proszę o rady - dla stron niewymagających przesuwania stopka powinna znajdować się na dole, a pasek przewijania powinien być nieaktywny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:51 |