![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Mam na imię Anka i mam problem z zadaniem na zaliczenie :/ Musze napisać skrypt, który bedzie importował plik CSV do bazy danych, z tym, że musi on sprawdzać czy imię i nazwisko osoby nie jest już w bazie, jeżeli jest to tylko wyedytować tą osobę.
A więc tak: Mam plik CSV o takiej mniej-więcej strukturze: Kod #Imie i nazwisko;Wpłata/wypłata;Stan;Wartość ** Klasa I;;; Andrzej Andrzejczak;2;1;2.60 Bogdan Bogdanek;1;1;2.60 ** Klasa II;;; * A;;; Celina Celińska;1;1;233.70 Dariusz Darecki;0;1;155.15 Edward Edwarczyk;1;1;395.90 * B;;; Filip Filipiak;1;1;299.99 Grzegorz Grzegorzewski;2;0;473.72 Halina Haliniak;1;1;286.99 Legenda: Listę wszystkich uczniów przedzielają wiersze określające przynależność ucznia do danej klasy(kategorii) i symbolu klasy (podkategorii). Nazwy kategorii poprzedzone są dwoma znakami gwiazdki * a podkategorii jednym znakiem gwiazdki. W pierwszym wierszu znajduje się legenda pliku poprzedzona znakiem komentarza #. Kodowanie polskich znaków w formacie Win-1250. /************************************************/ Oto co muszę zrobić: 1. skryptem przekonwertować treśc pliku z kodowania Win-1250 na UTF-8 lub ISO 8859-2 2. wgrać do bazy zawartośc pliku: czyli skrypt sprawdza czy dany uczeń jest w bazie, jesli jest to aktualizacja danych, jeśli nie ma daodanie do bazy i/lub utworzenie kategorii. Plik bedzie wgrywany z serwera. Czyli ma być okienko w formularzu, gdzie podaj sie adres pliku. /************************************************/ Gdy wrócę wieczorem to pokarze mój kod, który robiłam... Jak narazie to on dodaje lub aktualizuje... Albo raczej Dodaje pisząc ze aktualizuje albo na odwrót. === EDIT === oto mój kod
Tak jak pisałam... on dodaje, czasem aktualizuje i nie wiem od czego to zależy.. a już na serio nie wiem jak zrobić aby dodawał do odpowiednich kategorii ![]() Ten post edytował Anja 8.06.2007, 23:04:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:08 |